Учени разработват 3D зрение за роботи чрез богомолки

ШАРЕН СВЯТ

Учени разработват 3D зрение за роботи чрез богомолки

12918
на 30.04.2014
Учени разработват 3D зрение за роботи чрез богомолки
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Учени от Нюкасълския университет поставят миниатюрни очила на богомолки в рамките на изследване, насочено към разработване на триизмерно зрение за роботи, пише The Motherboard, цитирана от агенция "Фокус".

Ръководителят на проекта д-р Джени Рийд посочва пред специализираното онлайн издание, че точно този вид насекоми са изключително важни за разбирането на стерео зрението, т.е. способността да се вижда триизмерно. По думите й това са единствените безгръбначни, имащи 3D зрение. 

Рийд се надява да научи повече за 3D механизма на богомолките и така да извлече информация и за човешкия му еквивалент. За разлика от човека, насекомото има много по-проста система и това прави изучаването й по-лесно. Екипът на Рийд слага на богомолките триизмерни очила, като тези, които дават в киносалоните.

При един от опитите на насекомите са показва точка, движеща се върху екран с различни дълбочини, имитирайки буболечка, като в същото време учените наблюдават реакциите им. Идеята е, че богомолките нападат, когато решат, че дигиталната стръв е достатъчно близо. В друг експеримент изследователите са показали замаскирана буболечка, за да разберат дали богомолката ще я различи от фона.

Една от основните характеристики на човешкото зрение е, че вижда с две очи неща, които не може да види с едно. Изследването на учените от Ню Касъл има за цел да установи дали зрението на богомолките има същата характеристика. Ако е така, те ще се опитат да разберат как функционира „стерео алгоритъма“ или мозъчната дейност, обединяваща видяното от двете очи поотделно в една картина. Потенциалните приложения са насочени към разработването на триизмерно зрение за роботи. 

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО)
ново
Днес: 135
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК