Богомолка

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Богомолка

Богомолката е насекомо, което е известно най-вече с това, че женската убива мъжкия, веднага след като се чифтосат. Богомолката е хищно насекомо, което се храни с други насекоми.

История на богомолка

Богомолката, известна още като религиозна богомолка, е популярна в средите на любителите на насекоми - ентомолозите, с латинското наименование Mantis religiosa. Прочутият учен Карл Линей се вдъхновил от позата на това интересно насекомо, което при дебненето на плячка заема поза, все едно се моли. Преведено от латински, името на богомолката означава религиозен жрец. Богомолката повдига предните си крачета и ги събира едно до друго, сякаш застава в религиозна поза. При това тя държи главата си сведена, а дългите ѝ криле, които са спуснати покрай тялото, приличат на свещенически одежди.

Богомолките са разпространени в цял свят - има ги в Южна Европа, в Азия, в Африка и в Австралия. След като по случайност попада в САЩ, богомолката добре оцелява и там. Богомолката е застрашен вид. Смята се, че богомолки съществуват от хиляди години и че този вид насекоми не се е променил с течение на хилядолетията.

Характеристики на богомолка

Богомолката е едро хищно насекомо, което достига до 7 сантиметра дължина. Това важи предимно за женските, мъжките са по-дребни и стигат до 5 сантиметра дължина. Съществуват и дребни богомолки, които не достигат и до 2 сантиметра. Богомолката има триъгълна глава с огромни очи.

Цветът на богомолката варира и зависи от начина ѝ на живот. Той може да е зелен, ако тя живее сред поляни и широколистни гори, а също така сивкав, светло кафяв и дори тъмно кафяв. Съществуват над 2000 вида богомолки. Някои от тях изглеждат като екзотични цветя, защото се опитват да привлекат пеперуди и насекоми, хранещи се с нектара на цветовете. Има богомолки, които в точност копират външния вид на орхидеите и не могат да бъдат различени от нежен цвят, ако стоят неподвижно на стъбло. Това са така наречените орхидееви богомолки, които са розови на цвят и имитират листенцата на екзотичното растение.

Богомолки

Интересен животински вид е богомолката емпуза, която има заострена глава и рогца, заради които прилича на дяволче. Богомолките живеят на дърветата, а също така и в тревата. Те се срещат в градски условия, могат да бъдат видени в пустинята, където се крият сред пясъка и камъните. Някои богомолки живеят в планините на 2700 метра надморска височина. Те са сиви на цвят, защото са се приспособили към местния пейзаж.

Тялото на богомолката е дълго, предните крака се използват за хващане на плячката и за придвижване по растенията. Задните крака на богомолката са за бягане по равни повърхности. Богомолката е бърза като мравката и се придвижва на големи разстояния за кратко време. И мъжката, и женската богомолка имат криле. Женските летят много зле заради едрото си тяло.

Хранене на богомолката

Когато дебне за плячка, богомолката може да стои с часове неподвижна. След като покрай нея мине насекомо, тя го хваща с предните си крака и я притиска към задните си крака, за да не избяга. Краката на богомолката имат специални шипове, които спомагат за задържането на жертвата неподвижно. Мъжките богомолки се хранят с дребни насекоми. Женските нападат по-едри насекоми, а понякога атакуват насекоми, които са по-едри от самите тях. Понякога богомолките нападат малки гущери. Размерът им не трябва да надвишава 10 сантиметра. Когато богомолката яде гущер, процесът на поглъщане отнема повече от 3 часа, а процесът на храносмилане - 1 седмица. Богомолката често се храни и с жаби.

Богомолките се хранят с хлебарки и скакалци. Има случаи, в които много едра богомолка може да убие новоизлюпено птиче. Дребните насекоми стават жертва на богомолката, която ги дебне в засада и ги хваща в полет. По-едрата плячка се преследва активно от богомолката. Насекомото се изкатерва на гърба на жертвата и се опитва да откъсне главата ѝ. Богомолките хващат само движещи се обекти. Те не са в състояние да забележат неподвижните насекоми.

Богомолката е доста лакома. Ларвите на богомолката изяждат по 6 големи мухи дневно. Възрастната богомолка изяжда 5 големи хлебарки за един ден. След като убие жертвата си, богомолката изяжда корема й, където е най-меката част на насекомото. След това преминава към по-жилавите части.

Любопитни факти за богомолка

Дълги години учените са се чудели защо богомолката убива мъжкия след чифтосването. Оказва се, че строежът на тези насекоми е такъв, че веднага след като започне чифтосването, главата на мъжкия пречи на правилното оплождане. Затова женската откъсва главата му и оплождането се извършва през останалото време, докато мъжкият все още е жив, макар и без глава. След като оплождането е факт, богомолката изяжда умъртвения мъжкар, за да набави достатъчно протеини в организма си, който трябва да произведе оплодените яйца. След като снесе яйцата си в гнездо от пенеста слуз, богомолката умира.

Ако богомолката бъде нападната от малка птица, насекомото има всички шансове да се пребори с нападателя си. Наистина, богомолката няма как да изяде птицата, но успява да се отърве от нея. За богомолките животинският канибализъм е нещо нормално. Не са редки случаите, в които женските богомолки се изяждат една друга при липса на подходяща плячка.

Смята се, че богомолката е полезна както за природата, така и за селското стопанство. Тя унищожава много вредни насекоми, които атакуват дърветата и храстите. Дървесните богомолки например успяват да унищожат повече от 30 грама различни насекоми през живота си. Богомолките водят самотен начин на живот. Те се срещат със себеподобни само по време на чифтосването.

При пряко нападение богомолката разперва крилете си, с което увеличава повече от двойно размера си. Някои богомолки имат тъмни петна по крилете си, които показват в случай на нападение.

Богомолката лети само през нощта. През деня е голяма рядкост да се види летяща богомолка. Ако има достатъчно храна, богомолката може да прекара целия си живот само на един клон.

Любовният сезон на богомолките започва през август и свършва след месец. Мъжките търсят женски, като се ориентират с помощта на израстъци в края на коремчето си. Мъжкият ухажва женската около 6 часа. Ако женската е гладна, ще изяде мъжкия, още преди да я е оплодил. Има случаи, в които женската богомолка не откъсва главата на мъжкия и той успява да се спаси след чифтосването. Оплодената богомолка снася до 300 яйца. В слузестата обвивка, с която богомолката защитава яйцата си при снасянето, те могат да издържат до 18 градуса под нулата. Ларвите на богомолката приличат на възрастните насекоми, но в умален размер. При липса на дребни насекоми, които да минават покрай ларвите, те се изяждат една друга. Богомолките живеят 2 месеца.

Зелена богомолка

Мъжките богомолки, които оцелеят след чифтосване с женска, след няколко дни започват да губят ярките си цветове. Те се покриват с тъмни петна и постепенно умират. Старите богомолки нападат плячката, без да я убиват, защото просто не им стигат силите за това. Смята се, че просто по този начин се защитават от нападение от страна на по-дребни насекоми, които усещат, че богомолката вече не може да ги нападне.

Интересен факт е, че всъщност причина за смъртта на богомолката става изчезването от организма ѝ на важни аминокиселини – триптофан, лизин и други. При опити с добавяне на тези аминокиселини в храната на богомолки, живеещи в аквариуми, се забелязва, че животът им може да бъде удължен с още три месеца. При отглеждане на богомолката като екзотичен домашен любимец се изисква тя да се храни с живи насекоми. В противен случай тя просто няма да се храни. Може да ѝ се дават брашнени червеи, които се купуват в магазините за риболов.

Вреди от богомолка

Въпреки че помага за защита на селскостопанските култури, богомолката също така унищожава и полезните насекоми. Често жертва на богомолките стават пчелите и пеперудите, които са полезни с това, че опрашват растенията. Имало е опити за използване на богомолките за опазване на растителните култури от вредни насекоми, но богомолките се размножават толкова бързо, че завземат огромни площи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати