Защо се използват богомолки при щети. С какво да храним богомолките? Детайлен анализ на фуражни обекти. бодливо цвете богомолка

Недвижим имот

Домашната богомолка е много необичаен домашен любимец за отглеждане у дома. Това насекомо е грациозно, с бърз ум и много интересно за гледане. В допълнение, той е опасен хищник за насекоми, живеещи във вашия дом, като хлебарки и щурци, тъй като богомолките принадлежат към класа на месоядните насекоми.

Повечето богомолки живеят на тропическите континенти, но понякога можете да срещнете някои представители в северните части на земята. Сродни са им скакалците и пръчките. Всички тези видове насекоми, включително богомолките, са обект на няколко етапа на метаморфоза, които ги превръщат във възрастни. Домашната богомолка е рядък домашен любимец дори в домовете на екстравагантни животновъди, но днес ще говорим за него. Така че, нека подчертаем няколко основни точки, които трябва да се имат предвид, когато държите богомолка у дома.

Малко за насекомото

Една възрастна богомолка може да бъде доста голяма - неговият дължина може би десет и повече сантиметри.

Цветът на това насекомо може да бъде жълт, зелен, светлокафяв или друг, в зависимости от околен святместообитание. Имайки способност да се мимикрия от природата, богомолка може би сливане с клони, растения и камъни, имащи подобни цвят, и следователно ще бъде много трудно да го забележите.

Има триъгълна, силно подвижна глава, с която може да се върти на 180 градуса. Предните лапи с остри шипове са добре развити, с които той улавя плячката си и я държи, докато се храни. Богомолката също има крила, но лети много слабо, така че най-често седи неподвижно на едно място, чакайки плячка.

Продължителността на живота на домашната богомолка е около два месеца, но някои видове, според някои източници, могат да живеят до една година.

Температурен режим

Тъй като насекомите са тропически обитатели, е необходимо да държите богомолката у дома температурен режимот 20 до 25 ° C, като същевременно се спазва необходимия режим на влажност. Поддържането на влажност в клетката на богомолката не е трудно, просто напръскайте клетката с вода веднъж на ден, това ще бъде достатъчно.

Как се храни домашна богомолка

Как да храним богомолка у дома? Такива домашни любимци предпочитат листни въшки, мухи, както и други насекоми, които са подходящи по размер. Младите индивиди растат много бързо, при условие че собственикът ги храни добре.

Много представители на богомолките могат да бъдат агресивни към своите роднини, така че канибализмът е напълно възможен, особено ако има значителна разлика в размера между индивидите. Домашните богомолки също могат да консумират насекоми със същия размер или дори по-големи от тях.
Богомолките в повечето случаи не пият вода, но трябва да поставите съд с вода на мястото, където се отглеждат. Освен това ще служи като източник на влага за поддържане на желания микроклимат. При липса на контейнер необходимо условие ще бъде пръскането с вода, за да се осигури влажност.

Условия на живот

В етапите на своето развитие богомолката има тенденция да сваля кожата си, като по този начин увеличава размера си. За индивиди, които току-що са се родили, малък контейнер ще бъде отлично жилище, но за тийнейджъри можете да използвате буркан или нещо подобно по размер. Временното жилище на младите богомолки трябва да бъде покрито с филм, след като в него се направи дупка за хранене. Задължително условие е наличието на клони в контейнера, които трябва да бъдат точно три пъти по-големи от младите.

Характеристики на възпроизвеждане

Младата богомолка у дома почти няма разлика в пола, но възрастните могат лесно да бъдат разпознати поради факта, че мъжете имат осем лоба на корема, но женските имат само шест. Преди насекомите да започнат да се чифтосват, те трябва да бъдат хранени с голямо количество храна, докато се отделят един от друг. За да не се превърне мъжът в храна за женската, е необходим голям контейнер, където ще се проведе процесът на размножаване. Цялото действие може да отнеме няколко минути или дни, но е необходимо наличието на храна. След приключване на чифтосването мъжкият се отделя от женската.

Женската може да произвежда яйца в количества от 30 до 300 броя. Ларвите ще се родят в интервала от 3 до 6 месеца, докато се излюпват, може да не всички наведнъж.

Основният нюанс за отглеждане на богомолки у дома е наличието на голям контейнер за тяхното местообитание, в който трябва да присъства жива храна, както и способността да се скрият обитателите му. Спазвайки тези изисквания, канибализмът ще бъде изключен, но след като насекомите се отделят няколко пъти, те трябва да бъдат седнали.

Ако искате да си вземете необичайно насекомо, тогава домашната богомолка е идеална. Това насекомо е невзискателно в съдържанието и не заема много място. Такъв домашен любимец може да бъде уловен дива природаили купете в магазин за домашни любимци.

И ако все още не сте избрали домашен любимец, който да съответства на себе си, обърнете внимание на ужасното - героят на холивудските филми на ужасите или неговият вечен враг -.

Хареса ли ви статията? Пренесете го на стената си, подкрепете проекта!

Богомолката е членестоноги насекоми, принадлежащи към разред богомолки (лат. Mantodea, Mantoptera).

Произходът на международното име "Mantodea" не е известен със сигурност. Този отряд получи руска дефиниция поради известно сходство на предните крайници на насекомо с човешки ръце, огънат в лакътната става.В това положение богомолката е в засада и чака плячка, като от време на време поклаща глава. Поради тази характеристика на поведение, както и поради асоциативното възприятие, насекомо, наподобяващо човек, който чете молитва, получи името си.

Взето от: artfile.me

Богомолка - описание, устройство, характеристика. Как изглежда богомолката?

Почти всички богомолки имат удължено тяло с характерна структура, която ги отличава от другите членестоноги насекоми. Подвижната глава на богомолката има почти триъгълна форма и може да се върти почти около оста си. Благодарение на това насекомото може да забележи врага, който се приближава отзад.

Изпъкналите големи сложни очи на богомолката имат сложна структура и са разположени далеч един от друг по страничните ръбове на главата.

В допълнение към тях, насекомото има 3 прости очи, които са разположени над основата на антените.

Антените на богомолката се състоят от множество сегменти и в зависимост от вида на насекомото са нишковидни, пернати или гребеновидни.

Устният апарат на богомолките е от гризащ тип и е насочен надолу.

характерна особеностнасекоми от този ред е, че пронотумът, разширен в горната част, почти никога не припокрива главата.

Мек, леко сплескан корем, състои се от 10 сегмента.

Последният сегмент на корема завършва с дълги сдвоени придатъци от множество сегменти, cerci, които са органите на миризмата.

При мъжете церките са по-добре развити, отколкото при жените.

Церци и яйцеполагало на женската богомолка Stagmomantis carolina. Снимка: Kaldari, обществено достояние

При почти всички видове богомолки както предната, така и задната двойка крила са добре развити, благодарение на което насекомото може да лети. Трябва да се отбележи, че тесните и плътни крила на предната двойка служат като вид елитра, която защитава задните крила. Задната двойка крила е широка, с много мембрани и сгъната като ветрило.

Често крилете на богомолките са ярко оцветени или имат специфичен модел върху тях. Но има и разновидности на богомолка, напълно лишени от крила и по свой начин външен виднаподобяващи ларви. Такава например е земната богомолка (лат. Geomantis larvoides).

В гръдната област на тези насекоми предната двойка крайници е особено добре развита. Всеки от тях се състои от удължена кокса, трохантер, бедрена кост, която е малко по-дълга от коксата по размер, тибия и тарзус, състоящ се от 5 сегмента.

В долната си част бутът е осеян с големи остри шипове, подредени в 3 реда, подбедрицата също има шипове, но по-малки, а в края на подбедрицата има остра игловидна кука. Последните сегменти на тарси завършват с два доста големи нокътя.

По цялата дължина на бедрото има жлеб, в който се вкарва подбедрицата, подобно на острието на сгъваем нож, което се прибира в дръжката. Богомолките улавят плячката си и я държат между бедрото и долната част на крака, докато процесът на хранене приключи.

Средните и задните двойки крака имат структура, типична за членестоногите.

Предни крайници на богомолката Otomantis scutigera. Снимка от: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Кръвоносната система на богомолките е доста примитивно развита, което е следствие от начина им на дишане. Тялото се снабдява с кислород чрез сложна разклонена система от трахеи, които са свързани с спирали (стигми), разположени на няколко сегмента на корема, както и разположени в средната и задната част на тялото. В трахеята могат да се образуват разширения (въздушни торбички), които увеличават вентилацията на цялата дихателна система.

Сексуалните различия в богомолките са доста изразени и се проявяват в размера на индивидите: женските винаги са много по-големи от мъжките.

Отляво е женска, отдясно мъжка обикновена богомолка. Автор на лявата снимка: Alvesgaspar, CC BY-SA 3.0. Кредит за дясна снимка: Nicolas Weghaupt, обществено достояние

Някои богомолки могат да достигнат дължина до 17 cm, като вида Ischnomantis gigas, който живее в Африка, или Heterochaeta orientalis, който също се нарича ориенталски хетерохет и достига размери 16 cm.

Други богомолки са много малки по размер и растат не повече от 0,5-1,5 см дължина - такива, например, са богомолките на трохи.

Цветът на тялото на богомолката зависи от околната среда, тъй като е камуфлажен в природата.

Има богомолки, които приличат на зелени листа, цветя или пръчици, други видове имитират дървесна кора, лишеи или дори черния цвят на пепел след пожар.

Видът Gonatista grisea почти не се различава от белезникавите израстъци по дървото. Снимка: Ярослав Кузнецов, CC BY-SA 4.0

Deroplatys lobata е много подобен на кафяв лист. Снимка от: Fritz Geller-Grimm, CC BY-SA 3.0

Видът Choeradodis rhombicollis прилича на зелено листо на дърво. Снимка от: Benjamint444, GFDL 1.2

Humbertiella sp. маскиран като дървесна кора. Снимка: L. Shyamal, CC BY-SA 3.0

Малко вероятно е да забележите богомолката Pogonogaster tristani на фона на зеления мъх. Снимка от: Леонардо Миранда Ди Джамбатиста, CC BY-SA 3.0

Повечето богомолки са зелени, жълти или кафяви, въпреки че има видове с по-ярки и контрастни цветове.

Трябва да се отбележи, че цветовете на индивиди от един и същи вид могат да варират доста, а също и да се променят след всяко линеене.

Metallyticus splendidus блести с различни цветове и има метален блясък на цвят. Кредит за снимка: 김준석

Мантидни врагове

Когато са нападнати от враг (, птици или) или се срещнат с роднина съперник, богомолките се опитват да изплашат врага. Те заемат доста плашеща поза, разперват крилата си като ветрило, избутват напред хващащи лапи и повдигат края на корема си. Тази поза може да бъде допълнена от заплашителни звуци. Например саравакската богомолка (лат. Hestiasula sarawaka) шумоли силно с криле и издава щракащ звук, създаден от контакта на горната част на предния крайник с бедрото. Ако врагът се окаже много по-силен, богомолката предпочита да се оттегли и отлита, но виждайки предимството си, той смело се изправя срещу врага и често се оказва победител в такава битка.

Продължителност на живота на богомолката

Продължителността на живота на богомолката зависи от вида и варира от 2 до 11 месеца. В плен някои видове могат да живеят до 1,5 години.

Къде живее богомолката?

Районът на разпространение на богомолките е доста широк и обхваща почти всички страни от Азия, Южна и Централна Европа, както и някои страни от Африка, Южна Америка. Включва Испания, Португалия, Гърция, Италия, Кипър и Малта, Сирия, Индия, Китай и Иран. Популациите са отбелязани в Йемен и Турция, Малайзия и Палестина, Саудитска Арабия, Армения, Азербайджан и Израел. Някои богомолки живеят на територията на Русия, в Беларус, Татарстан, Полша, Германия. На търговските кораби тези насекоми бяха въведени и пуснаха корени в Австралия и в Северна Америка.

В условията на тропиците и субтропиците богомолките живеят не само във влажни гори, където се установяват в клоните на дървета или храсти, но и в скалисти пустини, затоплени от слънцето. В Европа тези насекоми са често срещани в степните райони, както и в просторни ливади.

Богомолките рядко променят местообитанието си и ако около тях има достатъчно потенциална храна, те никога няма да напуснат избраното растение или отделен клон. Към активните движения се прибягва по време на периода на чифтосване, когато има липса на хранителни запаси в местообитанието или в редки случаи при нападение от естествени врагове: птици, хамелеони, змии или по-големи роднини. Почти всички видове богомолки водят дневен активен начин на живот.

Какво яде богомолка?

Богомолката е хищник и диетата й обикновено се състои от други малки и големи насекоми. Представителите на този отряд не са против да пируват на зейнали, или. Големите индивиди могат да атакуват и ядат малки земноводни (, гекони), средно големи птици и дори малки гризачи.

Тези хищници устройват плячката си от засада. Те хващат плячката с предните си крайници и я задържат, докато я изядат напълно. Мощните челюсти и структурата на устния апарат позволяват на тези насекоми да гризат дори голяма плячка на парчета.

Видове богомолки, снимки и имена

Общо има повече от 2000 вида богомолки. По-долу е дадено описание на няколко разновидности.

  • обикновена богомолка ( Mantis religiosa)

Живее в повечето страни от Европа, Азия и Африка. Ареалът му на разпространение включва Португалия и Испания, Италия и Франция, Турция, Германия, Австрия и Полша, както и множество острови. Средиземно море. Този вид се среща на територията на Судан и Египет, в Израел и Иран, както и в Русия, вариращи от южните райони до Приморския край. Въведени популации са отбелязани в Австралия и Северна Америка. обикновена богомолка- Това е доста голямо насекомо, чийто размер достига 4,8-7,6 см при женските и 4,0-6,1 см при мъжките. Индивидите са оцветени в зелено или кафяво с жълт оттенък. Прозрачните крила на богомолката, украсени със зелен или кафяв кант, са добре развити. Доста дългият корем е яйцевиден. Отличителна черта на този вид е черно петно, което се намира на двете кокси на предната двойка крака от вътрешната страна. Често в центъра на такова петно ​​се вижда лека следа.

  • Китайска богомолка (китайска кланяща се богомолка) ( Tenodera aridifolia, Tenodera sinensis)

Това е ендемичен вид, който е естествено разпространен в цял Китай. Възрастните женски богомолки достигат 15 см дължина, размерът на мъжките е много по-скромен. Цветът на тези насекоми не зависи от пола и е зелен или кафяв. Нимфите и младите нямат крила. Китайските богомолки придобиват способността да летят само след няколко линения. Tenodera sinensis показва жизнена активност през нощта. Продължителността на живота е 5-6 месеца.

  • Креоб roter meleagris

Широко разпространен в Бутан, Индия, Непал, Бангладеш, Виетнам, Лаос, Пакистан и други страни в южноазиатския регион. Възрастните могат да достигнат 5 сантиметра дължина. Основният цвят на тялото на богомолката е кремав или бял. Ивици от светлокафяв цвят с различна ширина преминават по тялото, главата и краката. Елитрата и пронотумът са маслиненозелени. На елитрата има едно малко и едно голямо петно ​​от бял или кремав цвят. По-голямото петно ​​има формата на елипса, която е очертана в черно отгоре и отдолу.

Взето от: www.nhm.ac.uk

  • Creobroter gemmatus, което се нарича още Индийска цветна богомолка

Е типичен жител влажни гориИндия, Виетнам и други страни от Южна Азия. Полово зрелите мъжки от този вид богомолки достигат дължина 38 mm, женските са по-големи и растат до 40 mm. Тялото на насекомото е удължено, а ширината на пронотума е значително по-малка от дължината му. На бедрата има няколко шипа с различна височина. Тялото е кремаво с кафяви или зеленикави петна. И двата чифта крила са добре развити, а на горния чифт, който играе ролята на елитра, има голямо светло петно, наподобяващо око с две зеници и служещо за плашене на хищници. Крилата на мъжките са по-дълги от тези на женските. Поради факта, че долните крила на богомолката, боядисани в основата в розово и кафяво, имат множество мембрани, се създава впечатление за странен люспест модел. Насекомото живее в цветята на растенията, където чака плячка през деня.

  • Pseudocreobotra wahlbergii

Живее в горещи и влажен климат. Други неофициални имена за това насекомо са - бодливили бодливо цвете богомолка. Този вид живее в страните от Южна и Източна Африка: Кения, Етиопия, Танзания, Замбия, Ботсвана, Занзибар, Зимбабве, Малави, Намибия, Южна Африка, както и Мадагаскар, Мавриций, Реюнион. Размерът на възрастните е доста скромен. Дължината на женските не надвишава 40 mm, а на мъжките - 30 mm. Цветът на тези богомолки е разнороден - съчетава бели, кремави, розови, жълти и зелени тонове. На горната двойка крила има доста интересен модел, наподобяващ зелено око или малка спирала. Трябва да се отбележи, че къдриците на тези спирали на дясното и лявото крило са насочени един към друг. Тези насекоми имат шипове не само на повърхността на предните крайници, но и на корема - оттук и името на тази богомолка.

Взето от: media1.webgarden.cz

  • Орхидея богомолка ( Hymenopus coronatus)

Разпространен в тропически гориИндия, Малайзия и Индонезия. Това насекомо се смята за един от най-красивите представители на отряда. Името си получи заради приликата си с цветята, върху които се крие в очакване на плячката си. Полово зряла женска богомолка има доста впечатляващ размер и достига до 80 мм дължина. Размерът на мъжките е много по-скромен и не надвишава 40 mm. Отличителна черта на този вид са широките предни крака, малка глава и нишковидни антени. Основният цвят на тялото на орхидейните богомолки е бял. Въпреки това, може да варира в зависимост от това кое цвете насекомото седи в засада. Различни нюанси на розово, оранжево, жълто, лилаво или лилаво могат да се смесват с основния тон. Този вид богомолка се характеризира с повишена агресивност. Те могат да атакуват плячка, която е два пъти по-голяма от ловеца. Между другото, ларвите на богомолките на орхидеите имат много необичаен червен и черен цвят, който плаши потенциалните врагове от тях.

  • идоломантис диаболика , което също се нарича Дяволско цветеили дяволско цвете

Живее в Етиопия, Танзания, Кения, Сомалия, Уганда и други страни източна Африкакъдето живее по клоните на храсти и дървета. Възрастните богомолки от този вид са доста големи. Женските могат да достигнат дължина до 14 см с размах на крилата около 16 см. Мъжките богомолки са малко по-малки по размер от женските и рядко надвишават дължина 11 см. Цветът на тези насекоми може да варира от различни нюанси на зелено до светлокафяво. Шиповете, разположени на бедрата на предните крака, са с различна дължина. Между дългите шипове се виждат три по-къси. Отличителна черта на този вид са характерните листовидни придатъци, образувани от разширени кутикули, които са разположени на гърба, както и на средните и задните крайници. Освен това, за разлика от други видове, при Idolomantis diabolica върхът на главата се стеснява в конус. Богомолките от този вид много често се отглеждат в домашни терариуми.

Взето от: archiwum.allegro.pl

  • Източна хетерохета ( Heterochaeta orientalis), който има и неофициалното име шипоока богомолка

Среща се в повечето африкански страни. Женската богомолка достига до 15 см дължина. Мъжките са по-малки и растат до 12 см. Поради факта, че тези насекоми живеят в клоните на храстите, външният им вид има необичайни черти, които ги правят да изглеждат като възли или клонки. Освен това при тези африкански богомолки шиповете са разположени не само на бедрата и пищялите на предните крайници, но и по горните ръбове на главата, която има формата на триъгълник. Това създава впечатлението, че очите на насекомото са увити около тези шипове. Такава структура на органите на зрението, съчетана с дълга „шия“, разположена между главата и проторакса, позволява на богомолките от този вид лесно да забелязват плячка или врагове не само отпред и отстрани, но и отзад. Прави впечатление, но тялото на насекомото в този момент може да остане напълно неподвижно. Оцветяването на индивидите зависи от тяхната възраст. Ако в стадия на ларвата те се характеризират с нюанси на кафяво, тогава светлозелените нюанси са присъщи на възрастните.

Взето от: www.deine-tierwelt.de

  • Empusa pennata

Вид от род Empusa, който е разпространен почти в цяла Африка, в повечето азиатски страни, както и в Португалия, Испания и Андора, Монако, Италия, Гърция, Малта и Кипър. Възрастните мъжки богомолки са малко по-малки от женските, които достигат до 10 см дължина. Отличителна черта на богомолката е особен висок израстък на главата, наподобяващ форма на корона. Мъжките имат гребеновидни антени и допълнителни шипове, които приличат на пера, увенчават главата. Цветът на богомолката зависи от околната среда и може да варира. Тези насекоми се характеризират със зелен, жълт или розов цвят, както и различни нюанси на кафявото.

  • Филокрания парадокс

Живее в доста сухи райони на Африка, разположени на юг от пустинята Сахара, както и на остров Мадагаскар, където живее в клоните на храсти и дървета. Благодарение на особената форма на тялото, наподобяваща лист от растение, лесно успява да се скрие от естествените врагове и успешно да лови малки насекоми. Тази маскировка се осигурява от специални израстъци по тялото и главата на богомолката. Освен това процесите на главата на мъжа са доста извити и малко по-тънки от тези на женските. Имаго от този вид са доста малки по размер. Женските растат до максимум 5 см, мъжките са по-малки. Защитният цвят варира в зависимост от влажността и температурата на въздуха. Ако температурата на въздуха е ниска и влажността е висока, насекомите са зелени или сиво-зелени на цвят. Когато нивата на влажност спаднат и температурите се повишат, богомолките стават кафяви или тъмнокафяви.

  • metallyticus великолепен

Живее в Индия, Малайзия, Суматра и други страни от Югоизточна Азия. Ловува за плячка в клоните на дърветата или храстите, както и под кората на дърветата. Зрелите мъжки богомолки могат да достигнат дължина около 2 см. Женските са малко по-големи и достигат дължина до 3 см. Тялото на тези насекоми е леко сплескано в посока от гърба към корема. Сексуалният диморфизъм се изразява не само в размера, но и в цвета на индивидите. Мъжките се характеризират със синьо-зелени нюанси с подчертано метално синьо преливане. При женските тялото е боядисано в зелени тонове с бронзови лъскави елитри.

  • Амелес spallanziania

Широко разпространен в Египет, Судан, Либия, Тунис, Португалия, Испания, Италия, Сан Марино, Гърция. Местообитанието на този вид включва също Кипър, Малта и други страни. Южна Европаи Северна Африка. Размерите на тези насекоми са доста скромни, а дължината на мъжките рядко надвишава 1 см, а женските могат да достигнат дължина до 3 см. Можете също така да различите мъжки от женски по наличието на крила. Ако при мъжете те са добре развити и му позволяват да прави доста дълги полети, тогава при жените този орган е намален, така че те са лишени от способността да се движат във въздуха. Очите на богомолката са с конична форма. Цветът на насекомите е променлив и може да варира от ярки нюанси на зелено до кафяво и сиво-кафяво. За разлика от други видове, тези богомолки имат къси, но силни задни крайници.

  • Блефаропсис мендика , който има и неофициалното име бодил богомолка

Среща се в Египет, Судан, Тунис, Израел, Йордания, Ирак, Йемен и други страни от Северна Африка и югозападна Азия. Тези насекоми живеят както в пустинни, така и в планински райони. Мъжките са малко по-малки по размер от женските, които могат да достигнат дължина от 5,2-6,1 см. В допълнение, антените на мъжете имат структура на гребен. Отличителна черта на вида е и характерен израстък на върха на главата. На страничната повърхност на бедрото и подбедрицата има много шипове с различни размери. Цветът на индивидите може да бъде зеленикав или кафеникав с множество бели петна, които се сливат в странни шарки.

  • Rhombodera basalis

Живее в тропическата зона на Малайзия, Тайланд и Индия. Възрастните женски могат да растат до 8-9 см дължина, мъжките са малко по-малки. Характерна особеност на богомолката е леко разширен пронотум, наподобяващ ромб по форма. Тялото и елитрата на насекомото са боядисани в тюркоазено-зелени цветове със син нюанс. Задната двойка мембранни крила е частично боядисана в ярки розови тонове.

  • Малайзийска листна богомолка ( Deroplatys dessicata)

Той е широко разпространен както в тропическите гори на Малайзия или Индонезия, така и във влажните гъсталаци на Суматра и Борнео. Женските на малайзийската листовидна богомолка са много по-големи от мъжките. Тяхната дължина може да достигне 15 см, докато мъжките растат до максимум 6 см. Този вид има добри камуфлажни способности поради специалната форма на главата и тялото, които му придават прилика с изсъхнала зеленина. Следователно цветът на насекомото има доста тясна цветова палитра, която включва всички нюанси на кафявото.

  • Дероплатис лобата

Живее във влажните гори на Малайзия, както и в тропическите гъсталаци на островите Борнео и Суматра. Предпочита да ловува в листата на дърветата или малките храсти, както и в усуканите им корени. На външен вид тези насекоми силно приличат на изсъхнали листа, което им служи не само като отлична маскировка, която предпазва от врагове, но и им помага да се скрият и да чакат плячка. Цветът на тялото и краката е едноцветен и може да бъде в различни нюанси на сиво или кафяво. Възрастните женски растат на дължина до 8 см, докато мъжките едва достигат 5 см. За разлика от женските, мъжките имат развити крила, така че могат да летят, а женските са загубили тази способност поради намалени крила.

  • Aethalochroa insignis

Живее в Индия. Това е много голямо насекомо, чиято дължина е 15-20 см, включително антените. Отличният камуфлаж на богомолката я прави да изглежда като суха трева.

Богомолката е очарователно насекомо, което е широко разпространено по света. Той е отличен избор за домашен любимец. Дори хора, които не харесват буболечки, могат да бъдат убедени да се насладят на лудориите на богомолката. Например, знаете ли, че обръща глава, за да погледне през рамо (всъщност е единственото насекомо, което може да направи това!)? Богомолките се предлагат в много цветове, като например розово като цвете (орхидея богомолка - Hymenopus Coronatus) и бяло, въпреки че повечето са кафяви или зелени. Видът богомолка, който можете да отглеждате, зависи от това къде живеете и дали сте взели богомолка от улицата или сте я купили от магазин за екзотични домашни любимци. Отглеждането на богомолка е доста просто и много забавно. Вероятно ще научите много повече за това уникално и интересно насекомо само като наблюдавате ежедневните му лудории.

стъпки

Част 1

Намерете богомолката

    Намерете богомолка.Богомолката се среща в много части на света, някои видове са пренесени в Русия и страните от ОНД и оттогава са започнали да се адаптират към новите условия. Ако знаете, че съществуват във вашия район, опитайте да потърсите дива богомолка. Богомолките обикновено са дълги около 7–8 см, предимно кафяви или зелени на цвят и изглеждат точно като пръчици и листа, което ги прави да се сливат добре със заобикалящата ги среда.

    • Потърсете места, където има много зелени храсти, щурци и пеперуди. Това са едни от любимите ястия на богомолките.
    • Гледай внимателно. Тези малки насекоми са майстори на прикриването. Повечето от тях са дълги и зелени. Някои от тях може да са плътни и сиви или дори да имат розов оттенък. Някои приличат на цветя, но тези видове се срещат най-често в Африка и Азия. Опитайте се да си представите как богомолката се преструва, че е част от растение и по този начин ще бъде малко по-лесно да я намерите.
  1. Купете контейнер за богомолка.Купете малък контейнер, засадете богомолка в него веднага щом намерите такъв. Контейнерът не трябва да е много голям - квадратен съд с размери 15 х 15 см трябва да побере повечето богомолки. Контейнерът трябва да е добре вентилиран и за предпочитане да е направен от мрежа или телена мрежа, така че както богомолката, така и нейната плячка да има за какво да се придържат. Той също трябва да бъде защитен отгоре. Никога не използвайте контейнер, в който има химикали.

    Хванете богомолка.Вероятно няма да имате нужда от ръкавици, ако нямате нищо против да пипате насекоми. Просто поставете отворения контейнер пред богомолката. Преместете насекомото в контейнера с клонка или ръка, ако ви е удобно. Скоро богомолката трябва доброволно да влезе в контейнера. Покрийте го отгоре, тъй като богомолките са умни и ще използват всяка възможност да избягат.

    Купете си богомолка.Ако не можете да намерите богомолка или ако те просто не живеят във вашия район, посетете местния магазин за домашни любимци и попитайте дали могат да ви намерят конкретна богомолка. Това може да ви даде повече възможности при избора на вид - всичко зависи от законодателството на вашата страна относно вноса на насекоми и отглеждането им като домашни любимци.

    Част 2

    Подгответе жилище за богомолката

    Част 3

    Хранете вашата богомолка правилно
    1. Хранете вашата богомолка правилно.Хранителните изисквания на богомолката варират в зависимост от етапа на растеж, въпреки че като цяло те не се нуждаят от много храна.

      Напръскайте вода около богомолката, за да й осигурите вода.Вземете бутилка със спрей и напръскайте решетките на клетката на богомолката. Ако клетката не е телена, просто налейте вода в капачката на бутилката - оставете богомолката да пие от нея. Не забравяйте, че богомолките обичат да висят на нещата, така че залепете пръчка или нещо подобно до купата с вода.

      Премахнете остатъците от храна от жилището на богомолката.Богомолките не са най-спретните ядящи и ще оставят остатъци след хранене, включително крака, крила, жилави части, които насекомите не харесват и т.н., всички от които трябва да се почистват ежедневно. Ако се натрупат отломки, това може да стресира вашия домашен любимец и да го направи неспособен да оцелее в застроената среда.

      • Когато почиствате остатъците от храна, отстранете и изпражненията на богомолката (под формата на пелети).

    част 4

    Пазете своята богомолка правилно

    част 5

    Отнасяйте се правилно с вашата богомолка
    1. Боравете внимателно с насекомите.Богомолката е крехко насекомо, колкото и силно да изглежда. Бъдете внимателни, когато го хващате, тъй като има известен риск да смачкате насекомото с прекалено ентусиазирано стискане. В допълнение, богомолката може да се защитава, като пъхне лапите си в домакина. Това вероятно ще ви изненада повече, отколкото да ви нарани, но за насекомото това със сигурност е стресова ситуация, в която може да се отбрани. Решението е да протегнете ръка с длан, пръст или горната част на ръката и да оставите насекомото да се издигне със собственото си темпо. Бъди търпелив!

      • Когато почиствате клетката на богомолката, не се страхувайте да я вземете. Ако искате, направете го с ръкавици.
    2. Не се страхувайте да си играете с богомолката и да я галите.Между другото, някои богомолки обичат, когато стопаните ги галят по корема (по-точно по гръдния кош, мястото, където крайниците са прикрепени към тялото).

    част 6

    Знайте как да отглеждате богомолки
    • Някои онлайн магазини продават торба с яйца, която може да се постави в градината, за да се излюпят ларвите. Това ви позволява да увеличите местната популация на богомолките, да намалите броя на насекомите и да ги наблюдавате в техните естествена среда.
    • Богомолките имат много крехка яйчена черупка, така че бъдете много внимателни.
    • В никакъв случай не докосвайте богомолката, когато линее!
    • Богомолките са безвредни за хората, въпреки че са ужасни врагове за други насекоми.
    • Използвайте флуоресцентна лампа над вивариума, ако искате да видите своята богомолка през нощта. Това също така ще осигури светлина на живите растения, които може да отглеждате и те ще го оценят.
    • При подходящи грижи богомолките могат да живеят до година и половина.
    • Винаги боравете внимателно с всякакви насекоми и измивайте ръцете си след работа с клетките и аксесоарите им.
    • Не взимайте животно, освен ако не сте сигурни, че няма да ви ухапе или одраска.
    • Може би е за предпочитане просто да наблюдавате богомолките в дивата природа, вместо да ги държите в плен. Толкова са приятни за гледане. Те също ще ви погледнат. Посещението на богомолката е късмет. Убийството на богомолка може да ви донесе лош късмет.
    • Противно на общоприетото схващане, богомолките не са застрашени. Ако убиете един, няма да имате проблеми със закона. Но това не означава, че трябва да се направи!
    • По-добре е да си купите богомолка в магазин за домашни любимци. Уловената дива богомолка може да издържи силен стрес, който е изпълнен със смъртта на насекомото.
    • Купете контейнер, който се вентилира отгоре и отдолу.
    • Винаги се отнасяйте внимателно с всякакви животни!

Това е едно от най-необичайните и мистериозни насекоми на нашата планета. Той се различава от много други по своите навици, начин на живот и някои поведенчески характеристики, които могат да шокират. На първо място, това е поведение по време на брачния сезон. Но това не е основната характеристика на насекомото богомолка. В тази статия ще говорим подробно за това невероятно създание, неговия начин на живот, видове и местообитания. Ще научите какво яде богомолката, как протича процесът на размножаване.

Разпръскване

Богомолката е широко разпространена на юг и Централна Европа, Южна и Северна Америка, Азия, Австралия, Африка. Тези насекоми не живеят само в северните райони, тъй като са изключително негативни за студа. Но във влажния и горещ климат на тропическа Африка и Южна Америка те се чувстват страхотно.

Те се чувстват не по-малко комфортно в тропическите гори, в скалистите пустини, в степните райони. Насекомото богомолка рядко се движи, предпочитайки местообитанието си пред далечни и непознати територии. Единствената причина, която може да го накара да тръгне на път, е липсата на храна.

Видове богомолки

Учените смятат, че нашата планета е обитавана от около две хиляди различни вида от тези насекоми. Естествено, в тази статия няма да можем да ви представим всички разновидности, но ще ви разкажем за най-необичайните според нас представители на това семейство.

обикновена богомолка

Това е доста голям представител на вида: женската е с дължина до седем сантиметра, мъжкият е около шест. В страните от Европа, Африка и Азия, където живее богомолката от този вид, тя може да се различи по яйцевиден корем и черни петна, разположени на предните двойки крака от вътрешната страна. Те обикновено са боядисани в зелено или кафяво. Този вид има добре развити крила. Във всеки случай богомолката доста лесно прелита от клон на клон.

Китайска богомолка

От името можете да разберете, че Китай е родното място и мястото на разпространение. Това е голямо насекомо, достигащо дължина до петнадесет сантиметра. Мъжката китайска богомолка е много по-малка. Те са боядисани в зелено или кафяво. Особеността на този вид е в нощния начин на живот, въпреки че роднините му спят през нощта.

В допълнение, младите индивиди от този вид нямат крила: те растат само след няколко molts.

Creobroter meleagris

Това е жител на Индия, Камбоджа, Виетнам и редица азиатски страни. На дължина такива насекоми достигат пет сантиметра. Боядисани в кремав или бял цвят. тях отличителна чертаса светлокафяви ивици, преминаващи по главата и цялото тяло. Освен това по крилата се виждат едно малко и едно по-голямо кремаво петно.

Цветна богомолка (индийска)

Creobroter gemmatus е често срещан в горите на Виетнам, Южна Индия и други азиатски страни. Този вид не се отличава с големи размери: женските растат само до четири сантиметра, а мъжките са малко по-малки. Тялото е удължено. За допълнителна защита от врагове на бедрата на представителите на този вид са разположени специални шипове с различна височина.

орхидея богомолка

Струва ни се, че това е най-зрелищната богомолка. Името си получи с причина - за удивителната прилика с красиви цветя, орхидеи. Именно върху тях насекомото устройва засада в очакване на жертвата. Женските от този вид са два пъти по-големи от мъжете: осем и четири сантиметра. Орхидеите богомолки, дори сред своите събратя, се отличават с невероятна смелост: те атакуват дори насекоми, които са повече от два пъти по-големи от тях.

бодливо цвете богомолка

Pseudocreobotra wahlbergii е обитател на Африка. Много наподобява индийската цветна богомолка. Цветът му е особено интересен: върху горната двойка крила можете да видите шарка, наподобяваща спирала. На корема на представителите на този вид има бодли, които са дали името на вида. Представители на този вид са боядисани в кремави нюанси.

Те летят добре, както мъжките, така и женските, поради ниското си тегло, освен това крилата на такива насекоми са добре развити. Интересното е, че тези насекоми имат петна по тях, които приличат на око с две зеници, което според изследователите може да изплаши хищниците. Представителите на вида живеят в цветовете на растенията, където дебнат плячката си.

Историята на името на насекомите

През 1758 г. шведският пътешественик дава името на тези насекоми и учен КарлЛиней, който обърна внимание на обичайната поза на богомолка, която е в засада и чака плячката си. Много напомня позата на молещ се човек. Ученият нарекъл насекомото Mantis religiosa, което може да се преведе като "религиозен свещеник". На руски името е модифицирано - "богомолка". Вярно е, че не навсякъде се нарича така: например в Испания се нарича Caballito del Diablo, което се превежда като "конят на дявола". Това донякъде зловещо име вероятно се дължи на навиците на богомолките.

Описание на богомолките

Насекомото има удължено тяло, което го отличава от много членестоноги. Това е може би единственото живо същество, което може лесно да завърти триъгълната си глава на 360 °. Благодарение на това богомолката може да види врага си, който се приближава отзад. Насекомото има само едно ухо, но въпреки това богомолката не се оплаква от слуха.

Очите му имат сложна фасетна структура и са разположени отстрани на главата, но в допълнение към тях, богомолката има още три прости очи, разположени над основата на мустаците. Антените могат да бъдат перести, нишковидни или гребеновидни, в зависимост от вида. Почти всички видове богомолки имат перфектно развити крила, но мъжките летят по-често, женските имат много по-голямо тегло, което затруднява летенето.

Крилата на богомолката са представени от две двойки: предни и задни. Първите са елитрите, които практически защитават задните крила, които са доста ярко оцветени и често с оригинален дизайн. Но земната богомолка (Geomantis larvoides) изобщо няма крила.

Кръвообращението в богомолките е доста примитивно, което се обяснява с необичайна дихателна система. Кислородът към богомолката постъпва през сложна система от трахеи, които са свързани с спирали (стигми), разположени на корема в задната и средната част на тялото. Трахеята съдържа въздушни торбички, които увеличават вентилацията на дихателната система.

Цвят

Подобно на много насекоми, богомолките в природата имат способността да се маскират, за да се предпазят от врагове. Те променят цвета на тялото в зависимост от местообитанието: жълто, кафяво, зелено. Кафявите насекоми са неотделими от кората на дърветата, докато зелените живеят на зелени листа.

Какво яде богомолка?

Трябва да се отбележи, че богомолката е хищник, който се храни с по-малки насекоми и не се страхува да атакува плячка, по-голяма от себе си. Мухи и комари, оси и пчели, пеперуди и земни пчели, бръмбари - това е всичко, което богомолката яде. По-големите видове са в състояние да атакуват дори малки птици, гризачи и малки земноводни: гущери, жаби.

Богомолките нападат плячката си от засада, бързо я хващат с предните си лапи и не я пускат, докато не я изядат напълно.

Начин на живот на богомолката

След като се занимавахме с това, което яде богомолката, е необходимо да се запознаем с това как е организиран животът на това насекомо. Богомолката води заседнал начин на живот, заселвайки се на една територия за дълго време. Ако наоколо има достатъчно храна, насекомото може да прекара целия си живот върху едно растение или клон на дърво.

Въпреки факта, че богомолките летят добре и имат два чифта крила, те рядко ги използват, предпочитайки да използват дългите си крайници за движение. Мъжките летят предимно през нощта, летейки от клон на клон. Освен това те се движат от ниво на ниво, в подножието високи дърветаи на върховете на короните, в зависимост от това къде живеят богомолките.

Говорихме за това, че тези насекоми не понасят студ. Следователно възниква въпросът как зимува богомолката. Той изпитва студения период от време под формата на диапаузиращи яйца, чието снасяне започва през лятото и завършва в края на есента. Един съединител може да съдържа до 300 яйца. Те са до пролетта в капсула и лесно понасят студове до 18 ° C.

Развъждане на богомолки

С началото на сезона на чифтосване (като правило пада през есента), мъжките богомолки, използвайки органите на обонянието, започват да търсят женски, които са готови да се чифтосват. След като намери избраната си, мъжът изпълнява „брачен танц“ пред нея, което автоматично го превръща в сексуален партньор. След това започва чифтосването, по време на което женската богомолка отхапва главата на мъжкия и след това го изяжда напълно.

Учените смятат, че това поведение има биологични причини. Като яде своя "младоженец", женската попълва запасите от протеинови хранителни вещества, които са необходими за бъдещото потомство. В редки случаи мъжът успява да напусне кръвожадния избраник навреме и избягва тъжната съдба.

След известно време женската снася яйца, обгръщайки цялата им повърхност със специална лепкава тайна, която отделя от жлезите. За яйцата това е вид защитна капсула, която се нарича оотека. Плодовитостта на всяка женска до голяма степен зависи от вида. По правило един съединител се състои от 300-400 яйца. В така обработените яйца ларвите на насекомите остават от три седмици до шест месеца, след което сами изпълзяват от тях. След това развитието им протича бързо и след четири до осем линения ларвата се превръща във възрастна богомолка.

Обикновената богомолка или религиозната богомолка (лат. Mantis religiosa) е насекомо от семейството на истинските богомолки от разред богомолки. Голямо хищно насекомо с предни крайници, приспособени за хващане на храна. Достига 42–52 mm (мъжки) или 48–75 mm (женски) на дължина. Най-голямата и най-разпространената богомолка в Европа.

Описание

Оцветяването е защитно, много променливо, вариращо от зелено или жълто до кафяво-сиво или тъмнокафяво. Пронотумът е с умерена дължина, предните крайници са хващащи се, освен за получаване на храна, те се използват и за придвижване. Тичане на задните крака. Крилата са добре развити както при мъжките, така и при женските (въпреки че женските летят много слабо и неохотно поради внушителния си размер). Коремът е яйцевиден, доста дълъг.

Как да отглеждаме богомолка като домашен любимец?

Богомолката може да бъде забавен и гальовен домашен любимец. Този домашен любимец е интуитивен и по-умен от повечето представители на семейството на насекомите. Богомолката често може да живее до една година, а понякога и повече, ако се грижи за нея правилно. Всъщност някои натуралисти дори твърдят, че богомолката може да разпознае човек.

1. Направете дом за богомолката

Контейнерът за отглеждане на богомолката не трябва да е твърде голям, за да може да намери плячката си и в същото време не трябва да е твърде малък, за да не е претъпкан. Дължината на контейнера трябва да бъде 3-4 пъти по-голяма от самата богомолка, а височината трябва да бъде поне 2 пъти по-голяма от нейната дължина. Причината за това е, че богомолката трябва да има достатъчно място, за да следва плячката си, но не твърде много, в противен случай няма да може да я намери.

2. Създайте правилната среда

За живота на богомолката е необходимо благоприятна среда. Направете дупки в горната част на капака или контейнера, за да може богомолката да диша. В клетката трябва да има няколко растения от същия цвят като насекомото, за да може вашият домашен любимец да се маскира, но клетката не трябва да е претъпкана. Дъното на контейнера трябва да се напълни със слой почва с дебелина около 1,2 см, за предпочитане пясък. Уверете се, че контейнерът не е прекалено влажен. Ако страните му са мъгливи, добавете още няколко дупки отгоре или отстрани. Напръскайте вътрешността на клетката с вода около веднъж на ден, така че богомолката да има вода за пиене. Богомолката ще се покатери по стената на контейнера и ще оближе водата. Ако поставите отворен съд с вода в жилището му, богомолката може да падне в него и да се удави.

3. Нахранете богомолката

Хранителните изисквания на богомолката ще варират в зависимост от етапа на растеж, въпреки че като цяло те не се нуждаят от много храна.

  • За личинки, закупени от магазин за домашни любимци: Хранете плодови мушици, малки щурци, комари, листни въшки и други малки насекоми.
  • За зряла линееща богомолка (възраст): продължете да увеличавате размера на насекомите и след това във всеки период на линеене, хранете нормално, но премахвайте всичко, което игнорира, защото богомолката може да не яде по време на линеене.
  • За напълно пораснала богомолка ще трябва да работите усилено: да хванете пеперуди, щурци, скакалци или дори домашни мухи. В дивата природа богомолките ще изядат всичко, което могат да хванат и задържат. Дори е известно, че ядат пчели и оси в дивата природа, но вероятно не искате да се забърквате с тях.
  • Не е необходимо да купувате щурци от зоомагазин, въпреки че някои хора ще ви кажат, че използването на диви щурци може да разболее вашия домашен любимец. Може да няма вреда... за отгледаните в магазините богомолки, но ще има вреда за уловените в природата. Когато става въпрос за щурци, закупени от магазина за домашни любимци, бъдете внимателни. Много магазини за домашни любимци не хранят и не се грижат правилно за щурците и всички болести, които тези щурци могат да предадат на вашата богомолка. Ако не сте сигурни, хранете закупените от магазина или уловените диви щурци с добра диета за няколко дни, за да им помогнете да се справят с бактериите в червата си и ще се оправят.
  • Не хранете вашата богомолка с жива храна, която е по-голяма от нея или която може да яде вашата богомолка.

С какво да храним богомолката през зимата?

През зимата, както знаете, не можете да хванете насекоми на улицата, но този проблем също може да бъде решен. Можете да закупите личинки в магазина за домашни любимци - те се продават в пластмасови контейнери, в които се изсипват сухи дървени стърготини; У дома такъв контейнер може да се съхранява в хладилник. Ако този контейнер се съхранява при стайна температура, тогава личинката какавидира бързо и след седмица ще имате свежи мухи. Вторият вариант е зофобусите: в кутия със зърнени култури те не само живеят добре, но и продължават да се размножават. Подходящ за зимна храна различни видовехлебарки. В крайни случаи можете да нахраните богомолката с малки порции месо. Но в големи количества не трябва да се дава месо - насекомото може да се разболее и да умре.

AT природни условиябогомолката хваща всяко насекомо, което минава покрай нея. Младият растеж се нуждае от повече храна за пълно развитие; възрастните могат да издържат без храна пет дни.

Но не трябва да хвърляте големи количества фуражни насекоми - това може да доведе до стрес върху богомолката. В допълнение, някои насекоми имат доста развити челюсти, с които могат да хапят богомолката по време на линеене.

Храна за домашен любимец е всяко насекомо, което е подходящо за него по размер. Младите животни трябва да се хранят с малки насекоми - като листни въшки, плодови мушици, плодови мушици. Възрастните са много ненаситни, те ядат почти всяко насекомо в големи количества и дори могат да изядат малък гущер или мишка.

Възрастните се хранят веднъж седмично: трябва да се уверите, че богомолката не преяжда, в противен случай разкъсването на корема не може да бъде избегнато. Не забравяйте да има вода в терариума. Можете да използвате специална поилка за насекоми, така че животните да не се удавят случайно или пластмасов капак за буркана.

Ако си мислите, че богомолката е безобидно и много спокойно насекомо с пасивно поведение, тогава се пригответе да научите нещо ново за тях. Изследователите са установили, че тези агресивни месоядни насекоми убиват и ядат не само малки влечуги като жаби и гущери, но и малки птици. Проучване на международен екип от зоолози документира това поведение на богомолките по света.

Трябва да се отбележи, че като цяло това поведение на богомолките не е особено. Търсене в YouTube лесно показва селекция от видеоклипове, показващи как богомолка яде колибри. Ново проучване на група зоолози систематично документира 147 нападения от богомолки, представляващи 12 различни вида, срещу малки птици. Учените проследиха поведението в 13 страни, като откриха, че богомолките ловят 24 вида птици.

Интересното е, че повече от 70 процента от документираните случаи са в Съединените щати и повечето от жертвите са колибри. Богомолките се използват в градините в продължение на много десетилетия като биологични агенти за борба с вредителите и до днес много американци все още използват както вносни, така и местни видове за борба с вредителите. Но ново проучване показва, че насекомите представляват заплаха и за малките врабчоподобни птици. В допълнение, такава неизбирателност на богомолките ги прави не най-доброто лекарствоборба с насекоми.