Какво може да направи една богомолка на човек. Mantis - най-интересните факти

Богомолките са хищни насекоми, принадлежащи към едноименния отряд Богомолов, наброяващ 2853 вида. Те дължат необичайното си име не на ангелски характер, а на специална ловна поза, в която сгъват предните си крака в позата на молещ се човек.

Дяволско цвете (Idolomantis diabolica) – Тази богомолка получава името си от зловещия си вид.

Размерите на тези насекоми варират от 1 до 11 cm. Външен видбогомолките могат да бъдат много различни, но могат да се намерят във всички видове тези насекоми Общи черти. Те се характеризират с малка, подвижна триъгълна глава и тясно тяло с дълги, съединени крайници, което им придава прилика със скакалци или пръчковидни насекоми. Но от гледна точка на таксономията, богомолките нямат нищо общо със скакалците, те могат да се считат само за пръчковидни насекоми. далечни роднини, а истинска братска връзка свързва тези насекоми с хлебарки.

Много богомолки, като тази перната емпуса (Empusa pennata), имат разклонени антени. Те могат да бъдат прави или усукани в нежна спирала.

Богомолките са доста термофилни, поради което са достигнали най-голямо разнообразие в тропиците и субтропиците, само няколко вида са проникнали в умерената зона, а в студен климат се опитват да обитават най-топлите биотопи: степи и планински ливади. Но в тропиците богомолките могат да бъдат намерени във влажни гори и каменисти пустини. Тези насекоми са активни предимно през светлата част на деня, тъй като проследяват плячката си визуално. Богомолките никога не преследват плячката си: подобно на паяците, те са типични засади, готови да седят на едно място цял ден, чакайки небрежна малка котка. В тази връзка по-голямата част от тези насекоми са развили защитно оцветяване, а някои дори специална форматяло. Например, при видове, които живеят в гъста трева, право тяло от зелен или кафяво-пъстър цвят прилича на стрък трева или суха пръчка ...

при видовете, които живеят в тропическите гори, той е зелен със странични израстъци и прилича на лист ...

В Herododis Steel (Choerododis stalii), дори малки петна имитират естествени увреждания на листата.

тропическите богомолки, които нападат цветя, имат извит корем и плоски дялове на краката си, за да имитират цветни венчелистчета.

Орхидейните богомолки променят цвета си с възрастта: младите са бели, възрастните са розови.

Орхидеята богомолка е неразличима от цветето, на което живее.

В този парад на камуфлажни костюми, рядко изключение е ярката богомолка, чиито корици са хвърлени с метален блясък от всички нюанси на дъгата.

Разликата в цвета между две ярко оцветени богомолки (Metallyticus splendidus) се дължи на различния ъгъл на пречупване на светлината.

Подобно на други насекоми, богомолките имат крила: по-твърди предни (елитра) и прозрачни задни, използвани за полет. Понякога се срещат късокрили или напълно безкрили видове (предимно пустинни).

Пустинната богомолка (Eremiaphila baueri) е един от най-слабо проучените видове.

Някои богомолки използват крила за защита, в случай на опасност внезапно ги отварят широко и по този начин изплашват потенциален враг. Съответно при такива насекоми крилата имат сложен модел.

Африканска бодлива богомолка (Pseudocreobroter occellata).

Богомолките, лишени от такива полезни инструменти за защита, прибягват до стария, утвърден метод, а именно пред лицето на опасност застават в агресивна „ловна“ поза. Ако това не помогне, богомолката отлита или, обратно, се втурва към нарушителя и го ухапва. Някои видове дори могат да съскат.

Тази богомолка се бори до последно, но силите са твърде неравни.

Птици, хамелеони, змии се считат за врагове на богомолките. Но самите те не са зашити с лико. Богомолките са много ненаситни и за няколко месеца живот успяват да унищожат няколко хиляди насекоми с размери от листни въшки до скакалци, а понякога дори посягат на гръбначни животни. Канибализмът за тях е норма на живот и понякога се проявява в най-неочаквания момент. Отдавна е отбелязано, че след чифтосване по-голяма женска богомолка често хапва своя избраник; в изключителни случаи тя започва това неприлично занимание дори в процеса на любовни удоволствия. За да намали риска от изяждане, мъжкият изпълнява ритуален танц преди чифтосване, което помага на женската да различи партньора от плячката и да я настрои по мирен начин.

Богомолката улови малък гекон.

Размножаването на тропическите богомолки се случва през цялата година, умерените видове се чифтосват през есента. На стъбла на трева, клони на дървета, стълбове, дъски (рядко в пясък) женската снася от 10 до 400 яйца на няколко порции. Тя потапя всяка зидария в пенлива маса, която, когато се втвърди, образува капсула - оотека. Същите капсули се намират в хлебарки. В зависимост от субстрата, оотеката може да бъде пясъчна, сива или кафяво. Яйцата узряват в него от 3 седмици до 6 месеца, а при видовете от умерената зона именно яйцата са етапът на зимуване.

Mantis ootheca.

Богомолките са насекоми с непълна трансформация, поради което техните ларви, наречени нимфи, са подобни по форма на тялото на възрастни, само без крила. Нимфите са ненаситни, затова растат бързо, в процеса на израстване успяват да се линят от 9 до 55 пъти. Като цяло продължителността на живота на богомолките не надвишава 1 година.

Нимфата на орхидеята богомолка имитира мравка.

Хората отдавна обръщат внимание на войнствения характер на тези насекоми, един от стиловете на китайската борба с ушу дори е кръстен на тях. Богомолките сега са едни от най-популярните насекоми за отглеждане в домашни инсектариуми. Освен това, поради своята ненаситност, те са полезни и при селско стопанство. Вярно е, че заедно с листни въшки, мухи и скакалци, богомолките също могат да атакуват полезни насекоми. В САЩ те се използват в ограничена степен в овощни градини за отглеждане на органични плодове. Като цяло състоянието на тази група насекоми е безопасно. Видове като петнист ирис, ивичеста емпуса и късокрила боливария са включени в регионалните Червени книги.

Лапи, свити като за молитва, поза, изпълнена със смирение и скръб - пред вас е богомолка - едно от най-необичайните същества на земята, което не може да бъде объркано с друго, но лесно може да бъде объркано с клонка, лист или стръкче трева.

Обикновена богомолка: снимка в близък план.

Богомолка върху краставици.

Сега около 3 хиляди известни видовебогомолките принадлежат към най-големия разред богомолки - членестоноги насекомис непълно преобразуване. Един от най-често срещаните видове е религиозната богомолка (Mantis religiosa), представител на семейството на истинските богомолки, наречена от Карл Линей поради характерната си молитвена поза.

След като разгледа богомолката по-отблизо и го разпозна истински характер, става ясно, че зад измамното смирение се крие коварен, жесток и безмилостен хищник, далеч не светец, а по-скоро злобен.

Ето снимка на богомолки различни видовеот цял ​​свят:

Червена богомолка, снимка направена на остров Крит.

Орхидея богомолка. Местообитание - Индия и Индонезия.

Орхидея богомолка в цялата си прелест.


Phyllocrania paradoxa богомолка. Местообитание - Мадагаскар.

Богомолка Дяволско цвете. Местообитание - Източна Африка.

Богомолка Blepharopsis mendica. Местообитание - Северна Африка, Мала Азия.


Богомолка, откриваме вида на насекомото.

Как изглежда богомолката?

Богомолките са доста големи хищници, достигат до 15 см дължина, а женските са много по-масивни и по-тежки от мъжките. Дългото тяло на насекомите е оборудвано с добре развити предни и задни крила, които се изправят в шикозен вентилатор, за да сплашат враговете.

Предните лапи на богомолките са свити в молитва само в покой и основната им цел е да уловят и задържат плячка, понякога много по-голяма от самата богомолка. Бедрата и долните им крака са покрити с редици големи и остри шипове, към които богомолката притиска уловената плячка, а задните крайници на насекомите са добре пригодени за ходене.

Богомолка върху цветя.

Богомолка върху цвете, снимка №2.

Богомолките могат да участват в канибализъм.

Богомолка. Снимката е направена в района на Москва. Камера смартфон NOKIA LUMIA 1020.

Повечето забележителна характеристикабогомолка - тяхната триъгълна глава с огромни очи, толкова подвижни, че тези насекоми са единствените, които могат лесно да погледнат зад себе си с едно завъртане на главата си.

Устният апарат на богомолките е отлично развит, а мощните челюсти вършат отлична работа при смилането на голяма и трудна плячка.

Изкуството на камуфлажа

Богомолките са известни като ненадминати майстори на камуфлажа, умело използвайки камуфлажната окраска, за да се слее хармонично с околния пейзаж. Например, някои африкански видове богомолки почерняват, за да ловуват успешно на мястото на пожарите.

Повечето хищници са оцветени в богати, тревисти - зелен цвят, срещат се бежови и кафеникави екземпляри, а само 5 азиатски вида от семейство Metallyticidae се отличават със синьо-зелен цвят с метален блясък.

Хитрите насекоми могат не само да имитират цвета на зеленина, камъни и дървета, но и умело да имитират листа, издънки, стъбла на трева и дори семена от плодове с позицията на тялото си.

Къде живеят богомолките?

Днес тези насекоми се срещат в Южна Европа, Азия, Африка, Америка, Австралия и са многобройни в целия им ареал. Богомолките се адаптират добре в различни биотопи и с изобилна хранителна база предпочитат заседнал начин на живот.

Въпреки плашещия външен вид, богомолката е високо ценена от фермерите от всички страни, те приветстват и се опитват да я използват като ефективно биологично оръжие за борба с насекоми вредители в селското стопанство.

В Америка и редица азиатски страни те се отглеждат като домашни любимци - унищожители на мухи и комари, а любителите на екзотични насекоми украсяват с тях инсектариумите си.

Обикновена богомолка (Mantis religiosa).

Обикновена богомолка или религиозна богомолка.

Обикновена богомолка.

Обикновена богомолка в тревата.

Богомолка, макро фотография.

Богомолка на върха на скала, на фона на брега на Черно море.

лов на богомолки

Богомолките прекарват по-голямата част от живота си в характерната си поза, в очакване на плячка, и благодарение на отличното си зрение, те се прицелват в плячката отдалеч и бързо атакуват, когато плячката е наблизо.

Понякога младите богомолки се хранят с по-слабите си събратя, за да оцелеят.

Богомолките ядат различни насекоми, ловуват малки змии, жаби и гущери, нападат птици и гризачи, понякога практикуват канибализъм и няма да откажат да пируват със собственото си потомство.


Тези безстрашни и арогантни хищници не се страхуват да демонстрират превъзходството си, като плашещо изпъкват крилата си, хвърлят дългите си лапи напред, вдигат задника си и се втурват в битка. Ако потенциална жертвасе оказва по-силен, богомолката се отдръпва и отлита.

Защитна стойка за богомолка.

Защитна стойка за богомолка.

Обикновена богомолка или религиозна богомолка (лат. Mantis religiosa).

Според легендата, един от най-известните стилове на китайското ушу, tanglangquan или "стилът на богомолката", възниква след като известен майстор наблюдава техниката на двубой между две насекоми, когато голяма цикада не може да се измъкне от желязната хватка на молещия се богомолка.

Възпроизвеждане и танц на богомолка

Богомолките дължат славата си отчасти на оригиналното поведение на женските, които ядат мъжки след или по време на чифтосване. Тази функция се обяснява с нуждата на женските от високи дози протеин, необходими за развитието на яйцата, така че мъжете трябва да отидат на различни трикове, за да избегнат смъртта.

Чифтосване на богомолка. Закавказка богомолка (Hierodula transcaucasica).

В края на миналия век изследователи, изучаващи китайските богомолки, забелязаха как мъжките по време на ухажване изпълняват зловещ, но ефектен танц пред женска в опит да ги накарат да възприемат себе си като партньор, а не като хранителен обект. Трудно е да се прецени колко наистина работи танцът, но около половината от чифтосването завършва доста безопасно за мъжките.


Женската снася от 10 до 400 яйца, които определя в капсула - оотека, и ги окачва на храсти, трева и клони на дървета. В стадий на ларва насекомото прилича на червей, а след излюпване и отделяне се превръща в пълноценна богомолка. След като се роди, потомството, с цел самосъхранение, се опитва бързо да се скрие от очите на майката.

Животът на богомолките е интересен и кратък, повечето индивиди живеят 6 - 7 месеца, а само екземпляри, зимуващи в оотеката, могат да живеят една година.

Това са големи хищни насекоми, принадлежащи към разред Богомолови. Характерна особеност на богомолките е наличието на дълги предни крака, оборудвани с шипове, които служат за получаване на храна. Хората отглеждат тези насекоми в терариуми.

Учените наблюдават поведението им и изучават навиците им, тъй като е много трудно да се проследи богомолка в природата поради нейния камуфлажен цвят. Най-често кожата на богомолката има зелен или кафяв цвят и почти не се вижда в тревата. Насекомото е в състояние да замръзне и да седи неподвижно върху плячката си, във връзка с това наблюденията на богомолките са много по-сложни.

Външен вид

Богомолките са големи насекоми, мъжките са с 42 до 52 mm по-големи от женските и достигат 48-75 mm. На лапите на насекомото има адаптации под формата на тръни за задържане на плячка.

Външно е много трудно да се обърка обикновена богомолка с други насекоми.

  • Главаима триъгълна форма, големи очи са разположени отстрани, които често имат същия цвят като цвета на тялото. На главата има два дълги мустака.
  • Тялонасекомото е продълговато, има крила за летене. Предпочита обаче да лети само през нощта, през деня богомолката само от време на време използва крилата си за полети.
  • Има много мощни челюсти, които могат да гризат не само телата на други насекоми, но и да хапят месо и да разбиват хитиновата обвивка на бръмбарите.
  • Оцветяванеможе да бъде различно, но най-често има зелени и кафяви насекоми.

Що се отнася до оцветяването, богомолките имат голям брой цветове в арсенала си. Цветът е много променлив в зависимост от местообитанието, вариращ от зелен или жълт до тъмно кафяв или кафяв. Богомолките, като естествени ловци, се адаптират към заобикаляща среда, и следователно цветът им ще бъде същият като цвета на тревата и растенията около тях. Старите индивиди от тези насекоми бледнеят и губят цвета си. В тялото на възрастните индивиди престават да се произвеждат аминокиселини, които са важни за поддържането на живота. Чрез изкуствено добавяне на храна, съдържаща липсващите аминокиселини към диетата на насекомото, богомолката може да живее два пъти по-дълго, отколкото в природата.

размножаване

За мъжете е трудно да имат романтична връзка с женска богомолка. Тъй като женските са много по-големи и по-силни от младоженеца. Те са агресивни към мъжките, особено в периоди, когато женската не е готова за чифтосване.

По време на сезона на чифтосване мъжкият, забелязвайки женската, започва да се промъква към нея по-внимателно, отколкото към плячката. Понякога това е толкова бавно действие, че човешкото око не е в състояние да улови движенията. Младоженецът се опитва да се промъкне към булката си изключително отзад, за да не атакува. Ако женската се обърне към него, той замръзва за дълго време, докато се люлее малко. Биолозите спекулират, че тези мърдания са слети с възбудата на женската и превключват от нейните ловни инстинкти към нейните репродуктивни инстинкти.

Това движение е вид ухажване и може да продължи до 6 часа. Размножаването става в края на лятото, от средата на август до началото на септември. Под въздействието на половите хормони насекомите стават агресивни и по това време често се появяват случаи на канибализъм. Женската, като по-голям представител на богомолките, в гладно състояние е в състояние да изяде своите събратя. Мъжкият обаче трябва да се задоволява с насекоми. Известен факт, че след чифтосване женските често изяждат мъжкия, но това далеч не е задължително правило. Изяждането на партньора ви се случва в около половината от всички случаи, а по време на самия процес на чифтосване е изключително рядко.

Потомство на богомолка

Обикновената богомолка снася яйцата си в оток. Тази форма на зидария е характерна за малуска и хлебарки. Съединителят е хоризонтален ред яйца. Женската пълни яйцата с пенеста течност. Втвърдявайки се, течността образува защитна капсула. Един съединител обикновено съдържа до 300 яйца. Капсулата е доста твърда и може лесно да се залепи за стъблата на растението. Вътре в черупката се поддържа добра влажност и температура. Яйцата при такива условия са в състояние да оцелеят дори при студове, до минус 18 градуса. Инкубационният период в топлите райони, обитавани от обикновени богомолки, се развива до състояние на ларва в рамките на 30 дни. В студените райони на пребиваване яйцата се оставят за зимата.

Ларвите се образуват след 30 дни от инкубационния период. На повърхността на ларвите има малки шипове, които помагат да се измъкнат изпод черупката. След като се появи ларва, тя се линее с течение на времето. Става подобен на възрастен след отделяне на кожата. Пубертетът, обикновената богомолка настъпва след две седмици. След това мъжките започват да търсят женски за чифтосване. Богомолките живеят в естествени условия до два месеца, в изкуствено местообитание могат да живеят до четири. Мъжките умират първи, защото след чифтосване спират да търсят плячка, стават много летаргични и скоро умират.

Диета и начин на живот

Диетата на богомолката включва насекоми..

Големите женски са в състояние да атакуват не само малки насекоми, но и големи паяци, гущери, жаби, дори малки птици могат да ядат. Обикновената богомолка яде плячката си бавно, процесът на хранене може да продължи до 3 часа. Поетата храна се усвоява от тялото на насекомото за една седмица.

До края на лятото, до размножителния период мъжките започват активно да използват крилата си, за да търсят женски. Сблъсквайки се един с друг, те си устройват битки. Губещият индивид не само рискува да умре, но и да стане храна за победителя.

Местообитанието обикновено е дървета, храсти и трева. Това е много ненаситен хищник, възрастен богомол може да изяде до 7 хлебарки наведнъж. Те обаче не се интересуват от фиксирани цели. Яде плячката си от меките части, след което преминава към твърдите. Челюстите на това насекомо са много силни и могат да прегризат дебелата хитинова черупка на различни насекоми. Богомолката води заседнал живот и ако има достатъчно храна, не напуска дървото или храста, на които е живял цял живот.

богомолка насекомомного учени и изследователи в близкото минало приписват на едно и също семейство поради редица подобни елементи в структурата на крилата и тялото.

Към днешна дата обаче официалната наука опроверга тази хипотеза и тези насекоми се класифицират като отделни видове, със свои специфични особености и навици.

Отрядът е наречен така - "богомолка" и в момента към него принадлежат около две и половина хиляди разновидности.

За богомолкатанедвусмислено може да се каже, че рядко друго насекомо е в състояние да се конкурира с него по отношение на броя на препратките в митологиите на различни народи по света.

Например сред древните китайци богомолката се свързвала с упоритост и алчност, сред гърците се смятало, че има способността да предсказва времето и е предвестник на пролетта.

Бушмените бяха сигурни, че образът на богомолката е пряко свързан с хитростта и изобретателността, а турците - че той винаги сочи с крайниците си право в посоката на свещената Мека.

Азиатците често давали на потомството си пържени яйца от насекоми, за да се отърват от такова неприятно заболяване като енуреза, а европейците забелязали приликата на богомолката с монасите, които дават молитви, и му дали името Mantis religiosa.

Богомолка голямо насекомо, размерите му могат да надхвърлят 10-12 см

Особености и местообитание

от описание на насекомото богомолкаможете да видите, че е доста голям, а дължината на тялото му може да достигне десет сантиметра или повече.

Типичната цветова характеристика на тези насекоми е бяло-жълто или зелено. Въпреки това, той варира значително в зависимост от местообитанието и времето на годината.

Поради естествената способност за мимикрия, цветовете на насекомото могат точно да повтарят цвета на камъни, клони, дървета и трева, така че ако богомолката е неподвижна, е много трудно да я разпознаете с невъоръжено око сред бурния пейзаж. .

Триъгълната глава е силно подвижна (върти се на 180 градуса) и се свързва директно с гръдния кош. Обикновено на лапите можете да видите малък тъмно място.

Насекомото има невероятно развити предни лапи, които имат доста мощни остри шипове, с помощта на които всъщност може да грабне плячката си за по-нататъшно хранене.

Богомолката има четири крила, две от които са плътни и тесни, а другите две са тънки и широки и могат да се отварят като ветрило.

На снимката богомолката е разперила криле

Местообитанието на богомолката е огромна територия, която включва страните от Южна Европа, фронта и Централна Азия, Австралия, Беларус, Татарстан, както и множество степни региони.

В САЩ това насекомо се качи на кораби и търговски кораби, където обитава палубите като хлебарки и.

Тъй като знак на богомолкае с повишена термофилност, лесно се среща в тропиците и субтропиците, където обитава не само влажни гори, но и скалисти райони като пустини.

Природата и начина на живот на богомолката

Богомолката предпочита да води начин на живот, който е далеч от номадски, тоест да се установява в една и съща област за дълго време.

В случай, че има достатъчно храна наоколо, той буквално не може да напусне границите на нито едно растение или клон през целия си живот.

Въпреки факта, че тези насекоми могат да летят доста сносно и имат два чифта крила, те ги използват рядко, предпочитайки да се движат с дългите си крайници.

Летят предимно мъжки и само вътре тъмно времедни, прелитайки от клон на клон или от храст на храст.

Те също могат да се движат от ниво на ниво и можете да ги срещнете в подножието на високо дърво, а в горната част на короната му.

Богомолката прекарва по-голямата част от времето си в една поза (високо повдигайки предните си лапи), за което всъщност получи името си.

Богомолка в позата, за която е получил името си

Наистина, гледайки го отвън, може да изглежда, че насекомото се моли, но всъщност е заето да пази бъдещата си плячка.

Въпреки факта, че богомолката има добре развити крайници и крила, тя доста често става плячка на различни птици, тъй като е изключително лошо за него да избяга от агресора.

Може би поради тази причина насекомото се опитва да се движи възможно най-малко през светлата част на деня, предпочитайки да се слее с околната растителност.

Въпреки че хлебарки са богомолкоподобни насекоми, можете да видите, че техните навици са много различни, особено след като богомолката рядко се отклонява в големи ята.

Храна за богомолки

Богомолката е хищно насекомо, следователно той се храни съответно с насекоми, като буболечки, хлебарки и. Понякога дори малки гущери, жаби, птици и някои дребни гризачи стават негова плячка.

Апетитът на тези насекоми е много добър и буквално за няколко месеца един индивид може да изяде няколко хиляди насекоми. различен размерот скакалец до листни въшки. В някои случаи богомолката може дори да посегне на животни с гръбнак.

Канибализмът, тоест яденето на роднини, също е характерен за богомолките. Например, често се случва, че яде женска богомолкамъжки веднага след процеса на чифтосване, но понякога тя може да го изяде, без да чака края на любовните удоволствия.

За да не се случи това мъжка богомолкапринуден да изпълнява един вид „танц“, благодарение на който женската е в състояние да го различи от плячка и по този начин да го остави жив.

На снимката брачният танц на богомолката

Богомолката може да седи неподвижно дълго време, сливайки се с околната растителност, чакайки плячката си.

Когато нищо неподозиращо или животно се приближи до богомолката, той прави рязко хвърляне и грабва жертвата с помощта на предни крайници с опасни шипове.

Със същите лапи богомолката довежда плячката директно до устата и започва да я абсорбира. Трябва да се отбележи, че челюстите на тези насекоми са изненадващо добре развити, така че лесно могат да „смилат“ не много голям гризач или средна жаба.

Ако потенциалната плячка е доста голяма, богомолката предпочита да се приближи към нея отзад, а приближавайки се на близко разстояние, прави рязък хвърлей, за да я улови.

Като цяло основната диета на това насекомо е малки насекоми, за гущери и мишки, може да започне лов, като е изключително гладен. В този случай от ловец той лесно може да се превърне в жертва.

Размножаване и продължителност на живота

Чифтосване на богомолкав дивата природа се среща обикновено в периода от края на лятото до началото на есента.

Мъжките, използвайки собственото си обоняние, започват интензивно да се движат около местообитанието в търсене на женски.

Противно на установените стереотипи, женската не винаги изяжда мъжкия след процеса на чифтосване. Това важи само за определени сортове.

Тези представители на богомолките, които живеят в по-северните ширини, трябва да охладят температурата на въздуха, за да започнат да се излюпват яйцата. За едно снасяне женската може да донесе около двеста яйца.

Богомолките често се засаждат у дома от любителите на насекоми. Ако искате да си купите подобно копие, можете лесно да намерите снимка на богомолкас цени онлайн. Продължителността на живота на това насекомо е около шест месеца.


Богомолкае голямо насекомо от сем видовехлебарки, богомолки. Общата дължина на мъжкия индивид достига 52 mm, женските 75 mm. Основните им оръжия се считат за разположените отпред крайници, които използват за улавяне на храна.

Външният му вид е променлив, от зелено до жълто, сиво и тъмнокафяво. Цветът пасва добре външна среда, което ви позволява да се слеете със заобикалящата ви среда, създавайки естествен камуфлаж.

Има пронотум с малка дължина, предните им крака са много бързи, предназначени за лов и движение. Задните крайници са необходими само за движение. И мъжките, и женските имат крила, но последните летят малко поради големия си размер. Коремът е яйцевиден и дълъг.

История на имената

Хората знаят за богомолките отдавна, но те за дълго времене са проучени в детайли. Невежеството продължи, докато авторитетният натуралист, член на Академията на науките в Париж, шведът Карл Линей преди повече от 300 години не говори за тези невероятни същества.

В писмената работа "Системата на природата" ученият даде на насекомите сегашните им имена, героят на статията получи името от две думи - бог и молитва . Защо авторът е дал това име, сега е загадка. Но има мнение, че това име е дадено заради предните лапи, често сгънати, сякаш съществото се моли. През 1758 г. е дадено името "богомолка".

Зоолозите са успели да установят местообитание, което включва повечето от Глобусът. Имат целогодишен цикъл, не спят зимен сън и не намаляват активността си. Техният век е кратък, те живеят средно около година.и през това време те растат, ловуват, снасят потомство и умират.

Хапе ли богомолката?

Хапки и още как. Неудържимият апетит ги тласка към постоянно търсене на храна и атаки.

Съществото е хищник, стратегията е да се устрои засада на жертвата. Когато ловува, съществото се слива с растителността, жертвата не осъзнава опасността, която играе в ръцете на естествен агресор. Не изневерява на себе си и се държи абсолютно естествено. Особеност е, че ловецът може да завърти съществуващата глава на 180 градуса.

Когато бъде нападната, жертвата се покрива със силни предни крака и се държи между бедрото с шипове и подбедрицата.

Богомоловците са твърде пъргави, харчат на скок само 100 милисекунди, почти без да даде шанс на жертвата да се спаси. Те контролират протичащия полет във въздуха, контролират тялото си, което ги отличава от другите насекоми, като често губят контрол над движението във въздуха.

Интересен факт: Учените смятат, че скачащите роботи могат да бъдат създадени по модели на движенията на тялото им.

Какво яде богомолка?

Диетата на богомолката е много разнообразна. Често всичко зависи от възрастта и етапа на развитие, с растежа нуждите и размерите на обекта на лов нарастват.

Младите индивиди се опитват да изберат нещо по-просто, като мухи, но по-възрастните вече не могат да задоволят апетита си само с мухи. Те ловят жаби, скорпиони, панголини, пчели и понякога малки птици.

Биолозите рядко успяват да видят със собствените си очи как се ловува същество, по-голямо от хищник. В някои страни тези същества са обичани от хората, защото унищожават вредни насекоми в техните полета.

Женската богомолка изяжда мъжкия след чифтосване - вярно ли е това?

Добре познатият т.нар сезон на чифтосванекогато индивидите се чифтосват, за да възпроизведат собствения си вид. Но често се казва, че този процес може да служи за заснемането на филми на ужасите.

Разликата между техните брачни игри и другите видове е, че женската поглъща мъжкия по време на чифтосване. Върти се на 180 градуса и отхапване на главата на мъж. В същото време чифтосването не спира, нищо не се променя. След това мъжките или се нараняват тежко и се преструват на мъртви, или по-често губят главите си напълно. Тяхната жизнена активност спира, настъпва смърт. Смъртта настъпва в половината от случаите.

След това оплодената женска снася яйцата си. в ootheca. Така по особен начин се развива популацията на тези странни индивиди.

Причината за това явление все още не е ясна., но според биолозите всичко може да се случи поради причината, че мъжкият не може да копулира, докато има глава, чифтосването започва едва когато мъжкият загуби главата си.

Женската може да изяде и мъжкия, защото има голяма нужда от протеини в началния етап на развитие на тестисите.

За оплодените индивиди всичко завършва също толкова трагично, те снасят яйцата си в гнездо, което преди това са направили от пенливата си слуз. След като снесат яйца, те умират. Двойките дават живот на другите, като дават своя собствен.

Опасна ли е богомолката за хората?

Все още няма ясен отговор на този въпрос. От една страна човек не е обект на интерес на създанието, но от друга предпазливостта никога не е излишна.

Ако сте имали достатъчно късмет да намерите богомолка и да я вземете в ръцете си, тогава това трябва да се направи с повишено внимание, тъй като насекомото може да вземе пръстите за плячка и да ухапе. Не трябва да ги приемате за щит, те възприемат това като акт на агресия и ще се защитят.

Те се придържат много плътно, хапят болезнено.

Имаше случаи, когато самата богомолка проявяваше агресия към човек, може би прекомерната активност на хората ги уплаши и това доведе до внезапни удари, които се изразяват във факта, че нападателят просто удря предните си лапи върху кожата на човек.

Богомолка у дома

По-долу са дадени някои съвети за отглеждане на тези хищни индивиди у дома:

  • Трябва незабавно да запомните, че богомолките никога не могат да се държат заедно, това е изпълнено с канибализъм. Първо трябва да определите размера на помещенията му.
  • Подходящ за малък човек Пластмасов контейнер, след растеж е необходимо да се увеличи жизненото пространство. За възрастен е подходящ терариум по ширина и дължина, равна на размера на двама възрастни, до три на височина. Например, ако богомолката е дълга 8 см, къщата му трябва да е 14-14-20 см, не по-малко. Така домашният любимец може да се чувства комфортно.
  • Вътре пространството трябва да бъде оборудвано с различни корчове, позволяващи на обитателите да се придържат към тях при линеене. Те се линят с главата надолу, ако се счупят и паднат на земята, умират. За да се избегне това, таванът често е покрит с плат под формата на решетка.
  • Температурата за тях е различна, в зависимост от вида. безлюденнужда от 28 до 40 ° C, тропическинеобходимо е 25-30 ° C, докато пръскате с вода всяка вечер.
  • Осветлението в контейнера трябва да бъде от 8 до 10 часа на ден.
  • Храненето е отделен и сложен процес. Активните хищници изискват жива храна: мухи, хлебарки, скакалци, щурци. Те не приемат мъртва храна. След клането те внимателно дъвчат храната, изплюват твърд хитин. Продължителността на живота зависи пряко от храненето. Колкото и да е странно, колкото повече яде богомолката, толкова по-бързо остарява.
  • Оптималната честота на хранене за възрастен веднъж на два дни. Водата не е толкова важна, ако е в самата храна. Но е допустимо да поставите мокра гъба в стаята или да напръскате вода.
  • Новородените богомолки трябва да се хранят на следващия ден след напускане на отока, плодовите мухи са по-подходящи за тях. Бебетата трябва да се хранят всеки ден.

Има моменти, когато отказвате да ядете. Причината може да е, че наближава линеене или защото плячката не му пасва по размер.

 
Статии оттема:
Паста с риба тон в кремообразен сос Паста с прясна риба тон в кремообразен сос
Пастата с риба тон в кремообразен сос е ястие, от което всеки ще си глътне езика, разбира се, не само за удоволствие, а защото е безумно вкусно. Риба тон и паста са в перфектна хармония помежду си. Разбира се, може би някой няма да хареса това ястие.
Пролетни рулца със зеленчуци Зеленчукови рулца у дома
Така че, ако се борите с въпроса „каква е разликата между суши и ролки?“, Ние отговаряме - нищо. Няколко думи за това какво представляват ролките. Ролцата не са непременно японска кухня. Рецептата за рула под една или друга форма присъства в много азиатски кухни.
Защита на флората и фауната в международните договори И човешкото здраве
Решаването на екологичните проблеми и следователно перспективите за устойчиво развитие на цивилизацията са до голяма степен свързани с компетентното използване на възобновяеми ресурси и различни функции на екосистемите и тяхното управление. Тази посока е най-важният начин за получаване
Минимална заплата (минимална заплата)
Минималната работна заплата е минималната работна заплата (SMIC), която се одобрява от правителството на Руската федерация ежегодно въз основа на Федералния закон „За минималната работна заплата“. Минималната работна заплата се изчислява за изпълнената месечна норма труд.