Всичко, което трябва да знаете за пръчките насекоми и богомолките

Някои се страхуват от тях, други се смеят, но всички са очаровани от клечки насекоми и богомолки. С подходящ вивариум и малко време е напълно възможно да се осигурят идеални условия за живот на тези безгръбначни.

Някои се страхуват от тях, други се смеят, но всички са очаровани от клечки насекоми и богомолки. С подходящ вивариум и малко време е напълно възможно да се осигурят идеални условия за живот на тези безгръбначни.

Обща информация за пръчките насекоми

всичко

Приема точния вид на растителността

В природата се срещат над 3000 вида насекоми. При развъждането могат да бъдат намерени около 300 вида насекоми.

Всички тези неоптирани насекоми имат общо, че са фитофаги (хранят се с растения и точно с листа) и са разработили маскираща техника, близка до съвършенството. В действителност, насекомото с пръчки заема точния вид на растителността на региона на произход, за да се направи неоткриваемо от хищници, когато е неподвижно върху дървото или между листата.

По-известни под имената на насекомо с пръчици, насекоми с листни пръчки или насекоми с кора, carausius morosus, phyllium philippinicum и eurycantha calcarata са станали домашни любимци сами по себе си за много ценители и начинаещи. Лесни за повдигане и боравене (винаги внимателно), те правят неизискващи спътници.

Трябва също така да се признае, че те са очарователни за наблюдение и че имитацията им е истинска ода на еволюционната теория.

Продължителността на живота им варира от няколко месеца до една година, но опростеното им размножаване (и плодотворно дори в плен) дава възможност да се поддържа размножаване от поколение на поколение. Пръчковидното насекомо е нощно животно, но младите екземпляри са активни през целия ден.

Добре е да се знае:

Размерът на клечковото насекомо може да варира от 8 до 45 cm. Най-голямото насекомо, открито в природата, е китайско насекомо, наречено Phryganistria chinensis Zhao, с размери не по-малко от 62,4 cm !

Пръчковидното насекомо Hermagoras cultratolobatus

Как да развъждаме пръчковидни насекоми ?

Това насекомо идва от горещи и влажни райони.

Местообитанието на клечковите насекоми

По-голямата част от видовете насекоми идват от горещи и влажни райони (с малки изключения). Следователно те се нуждаят от относително висока степен на хидрометрия, която да бъде адаптирана според избрания вид. За насекоми с клечки, които изискват висока влажност на околната среда, вивариум или терариум със стъклени стени са идеални.

Те все още трябва да имат достатъчна вентилация отгоре и отдолу, за да не се създава гниене на листата и да се избегнат гъбични заболявания на животното (гъбички).

Съвет: Ако отворите във вашия вивариум или терариум са твърде големи и могат да пропуснат най-младите екземпляри, покрийте ги с мрежа против комари.

Пластмасата не се препоръчва като материал за основния вивариум, тъй като не е идеална за дългосрочно гледане (пластмасата ще надраска и пожълтява). Въпреки това, той може да се използва за излюпване на яйца и отделяне на младите от възрастните.

Вивариумът трябва да бъде три пъти по-висок от насекомото на пръчката веднъж възрастен. Идеалната температура за клечковите насекоми е между 23 и 28 ° C. Тези насекоми обаче могат да живеят и при 18/20 ° C, но след това ще имат по-бавен растеж.

Пръчковидното насекомо е нощно животно, но светлината все още е от съществено значение. Предпочитайте много слънчево място, където ще оставите деня/нощта да преминат (не стая, предназначена да остане осветена до късно, например хол).

Ако в стаята ви е особено хладно, можете да увеличите температурата с топлинна лампа, но това не е особено препоръчително. Пръчковидните насекоми не се нуждаят непременно от глинен субстрат, за да живеят щастливо. Абсорбиращият под, например хартиени кърпи, е повече от достатъчен и улеснява поддръжката.

Ако вашите пръчковидни насекоми са видове, които погребват яйцата си в земята, поставете във вивариума ниско саксия, пълна със смесена почва и пясък. Хората ще дойдат и ще лежат там естествено.

Съвет: никога не почиствайте прозорците на вашия вивариум със стандартни домакински продукти. Използвайте специален продукт от терариум или смес от оцет и вода.

Пръчковидното насекомо Peruphasma schultei (произход северно Перу)

Хранят се изключително с листа

Храната на пръчките насекоми

Пръчковидните насекоми се хранят изключително с листа, така че няма нужда да добавяте никаква хранителна добавка.

Bramble и бръшлянът са сред най-популярните ястия от насекоми и най-често срещаните за всички видове. Но в зависимост от екземплярите можете да въведете и клони от малина, роза, глог или дъб.

Просто поставете тези клони, достатъчно високи, за да може клепковото насекомо да се придържа към средата на вивариума, върховете на стъблата, потопени в буркан, пълен с вода (тип бурканче за сладко). Клоновете трябва да се сменят редовно според апетита на насекомото и броя на присъстващите индивиди, разбира се.

За да се поддържа хидратираното животно и да се поддържа постоянно ниво на влажност във вивариума, водата трябва да се пръска върху листата поне веднъж на ден. Предпочитайте осмоза или деминерализирана вода, за да не разпространява вар във вивариума.

Изпарената вода трябва да е със стайна температура, тоест същата като тази на терариума, и не трябва да се пръска директно върху индивиди.

Няма нужда от мъжки пръчковидни насекоми за размножаване

Размножаването на пръчки насекоми

Пръчковидните насекоми се размножават много добре в плен. По-голямата част от видовете дори не се нуждаят от мъжко насекомо за това. След това женската снася вече оплодени яйца, които отива, в зависимост от вида:

Поставете върху клони, пуснете на земята или заровете в земята.

Този метод на размножаване, извършен от една жена, се нарича телитокална партеногенеза. Пръчковидното насекомо, например, може да снася три или четири яйца на ден през целия си възрастен живот (с изключение на периодите на линеене). Около половината от тези яйца ще раждат млади клечки (млади).

Имате избор дали да оставите яйцата да се развият във вивариума или да ги поставите отделно във втори вивариум. В основния вивариум яйцата ще се развият по-добре и някои от тях могат да бъдат убити от възрастните. Във вторичен вивариум:

Поставете яйцата върху влажна, пясъчна почва. Повишете температурата, за да осигурите инкубация. Когато яйцата се излюпят, поставете мрежа против комари или лента от марля като покритие за вивариума. Пръскайте редовно този вентилиран капак, на който младите пръчици ще се закачат, за да хидратират.

Линеенето на пръчките насекоми

Жизненият цикъл на пръчковидните насекоми се управлява от няколко линеения, между шест и осем по време на съществуването му. Всяка линя представлява етап от растежа на животното. Всъщност, ставайки твърде голям за телесната обвивка, той се разкъсва и пада. По време на линеенето, около веднъж месечно, клечковото насекомо е по-чувствително към стрес. Така че избягвайте да боравите с него по тези поводи.

Съвет: Ако използвате топлинна лампа, спрете да я използвате по време на линеенето.

Обща информация за богомолките

Богомолката не е опасна за хората

Въпреки големите си размери, свирепия апетит и пагубната репутация на своите сватбени богомолки не е опасно насекомо за хората. Прозвището „тревен тигър“ или „дяволски кон“ заради хищническите му инстинкти или „Prie Dieu“ в Прованс заради позата на лапите му, научното му име всъщност е mantis religiosa.

Това очарователно насекомо, способно да завърти главата си на 180 °, за да следва плячката си с поглед, е забележителен хищник, който може да лови други насекоми, по-големи от себе си. Дълъг е от шест до осем сантиметра за жените и от три до пет сантиметра за мъжете.

Женската богомолка е в състояние да прелети няколко метра, но малко неудобно. По-малкият мъж е по-добър в това упражнение. Когато наближи периода на снасяне, женската вече не може да лети изобщо и се движи само благодарение на задните си крака, наречени „амбулаторни“.

Богомол понякога се използва в култури за борба с насекоми-вредители като скакалци или скакалци. Роден в средиземноморския басейн, молитвата се е утвърдила по-на север от Европа и се е приспособила към по-студения климат.

Той е предимно зелен или кафяв на цвят. Някои екземпляри обаче са по-бледи и се наричат ​​бели богомолки.

Как да развъждаме богомолка ?

Вивариумът трябва да бъде добре вентилиран.

Подобно на пръчките насекоми, молещите се богомолки са се превърнали в домашни любимци или декоративни животни, които могат да се наблюдават през стените на вивариум. Внимавайте да не комбинирате клечковидно насекомо и молеща се богомолка, което със сигурност би погълнало насекомото. Не смесвайте няколко молещи се богомолки в едно и също пространство, тъй като видът лесно може да покаже канибализъм.

Драмата обаче може да бъде избегната чрез обилно хранене на богомолките, които вече няма да имат интерес да ги плячка. Това е техниката, която трябва да възприемете, ако искате животното да се размножава. Всъщност женската молитва трябва да бъде оплодена от мъж, за да може да снасят жизнеспособни яйца.

Чифтосването може да продължи с часове и не е необичайно женската да поглъща главата на мъжа по време на тренировка. „Детайл“, който обаче не пречи на последния да изпълни репродуктивната си задача, но след това ще трябва да намерите друг мъж за следващото чифтосване.

Местообитанието на молещата се богомолка

Роден в Средиземно море, молещата се богомолка не се нуждае от прекомерна хидрометрия. Нивото на влажност от 50 до 60% обаче ще насърчи растежа, като улесни последователните линеения. Също така е добре да пръскате вода върху листата във вивариума, два до три пъти седмично, за да позволите на животното да се хидратира.

Височината и ширината на молещата се богомолка трябва да бъде поне три пъти по-голяма от размера на животното. Трябва да има клони и зеленина, за да може да виси и да се катери. Растенията могат да бъдат засадени в саксии, защото няма да бъдат погълнати.

Вивариумът трябва да бъде добре вентилиран. Покривало, направено от мрежа против комари, освен ниска вентилация, също ще бъде идеално. Субстратът за терариума може да бъде кокосов хумус или кора за естетически цели, но от практическа гледна точка подът от хартиена кърпа ще се справи добре.