Защо никога не се убива богомолка според поверието?

41780
Защо никога не се убива богомолка според поверието?
Снимка: Istock

Богомолката е много специфично и любопитно насекомо... както, всъщност, всяко подобно миниатюрно създание, което забележим близо до тревичка, храст или дърво. Разредът включва приблизително 2400 вида богомолки, като не всички са добре проучени.

За съжаление, много хора смятат, че богомолката е вредител, който е опасен за хората. А всъщност, тя има голямо значение в своята природна ниша. Но какво представляват богомолките?

Тези същества, които наподобяват извънземни, имат триъгълна глава, шест крака, предните два от които са грабливи – т. е. готови бързо да грабнат плячката си, защото богомолката е хищник, даже някои я наричат „тигърът в тревата“. Това е единственото насекомо, което може да завърти главата си на 180 градуса и, доколкото знаем, също единственото, което вижда във формат 3D. Когато е в опасност, тя се преструва на мъртва. По принцип само мъжките могат да летят и живеят около година, което е много за насекомо. В природата те се хранят с други насекоми като мухи, молци и щурци, но също и с малки земноводни или влечуги. Те са най-известни със своята хамелеонова (променяща цвета) способност да се маскират сред листата.

Сексуален канибализъм

Една от интересните характеристики на това насекомо е, че женската богомолка изяжда главата на мъжкия след чифтосване (това явление се нарича още следбрачен канибализъм), за да осигури енергията и протеините, необходими за производството и отглеждането на яйцата. А яйцата са много: женската богомолка може да снася до 150 яйца наведнъж. Те са вътре в твърда и устойчива капсула, наречена оотека. Сексуалният канибализъм на богомолката е добре известен, но не винаги се случва.

В миналото е съществувало поверие, че богомолката не се убива именно поради обичайната й поза: защото никой, който „се моли“ (нали затова носи и странното си название), не може да бъде убиван. Днес обаче екозащитниците привеждат други, по-рационални аргументи: в своя ареал на обитание богомолката изпълнява обичайната и крайно важна роля, която играят в природата всички хищници, като убиват болните, слабите и немощните други същества в тяхната околно среда – по този начин пречат на размножаването на негодните за борба и живот създания.

Удоволствие или смърт?

Въобще, въздействието на богомолките върху околната среда е много полезно и позитивно. Те са истински регулатори на вредителите. Като хищник, богомолката упражнява естествен контрол върху зоните, които обитава. Хранейки се с други насекоми и вредители, включително листни въшки, мухи, паяци, цикади и дори малки гущери, тя е крайно полезна именно защото ги елиминира, не им позволява да увреждат растенията и земеделските култури. Така богомолката държи паразитите под контрол и поради това човек никога не трябва да я ловува или убива. А е добре известно, че биологичният контрол върху вредителите е много по-полезен, чист и екологичен в сравнение с регулациите, които се извършват чрез отровните химически препарати.

Един от най-големите, любопитни и интересни видове богомолки е „дяволското цвете“. Самото това название вече говори много, когато става дума за тези насекоми. Женските от този вид достигат дължина до 13 см и в процеса на еволюцията са придобили различен набор от естествени цветове, което им позволява да имитират вид орхидея, наречена "дяволското цвете". Това им помага в процеса на хранене и улавяне на плячка.

Богомолките са животни, които трябва да бъдат свободни в природата. Всяко живо същество има основна роля в екологичната верига. Човек трябва да знае това и да не убива безцелно което и да било живо същество!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com